Administrație

Care sunt cele mai frecvente plângeri ale angajaților din județul Alba

Cea mai frecventă reclamație făcută de angajații din județul Alba se referă la întârzierile în plata salariilor sau nerespectarea dispozițiilor legale privind salariul minim pe economie, se arată într-un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba.

În primele nouă luni ale acestui an, ITM Alba a efectuat 1371 de controale la agenţii economici din județul Alba. În urma acestora controale, au fost aplicate 140 de sancţiuni, valoarea acestora totalizând 441.200 de lei. Este vorba despre 52 de amenzi contravenționale și despre 88 de avertismente scrise.

„În controalele efectuate de către inspectorii de muncă în perioada ianuarie-septembrie 2017 au fost depistate în lucru, fără forme legale de angajare, 32 de persoane, din care 9 femei și trei tineri sub 18 ani; pentru aceste abateri s-au aplicat amenzi în valoare de 300.000 lei la un număr de 18 de angajatori”, se arată în documentul dat publicității de către ITM Alba.

De la începutul anului, inspectorii ITM au înregistrate 212 sesizări, din care 194 sesizări scrise, 11 audiențe și 7 sesizari telefonice. „Dintre acestea, 80% au fost soluţionate favorabil salariaţilor, iar în 20% din cazuri, petenţii au fost îndrumaţi să se adreseze instanţei de judecată competente sau altor instituţii abilitate”, mai informează ITM Alba.

Problemele sesizate autorităților se referă în general la neplata drepturilor salariale la termenele prevăzute în contractele individuale de muncă, negarantarea în plată a salariului de bază minim brut pe economie, refuzul compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă sau refuzul de a elibera adeverinţa necesare înscrierii la şomaj a salariaţilor.

De asemenea, au mai fost sesizat situații privind neplata îndemnizaţiei de concediu medical, concedieri ilegale dispuse de angajator și cazuri de muncă fără forme legale de angajare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.