Economie

„Revoluţia fiscală” a PSD. Cu cât vor rămâne în mână în 2018 cei plătiţi cu salariul minim şi cei care au 3000 de lei brut

Un consultant fiscal din Cluj a făcut un calcul care arată dacă un salariat pierde sau rămâne cu mai mulţi bani în mână ca urmare a modificărilor fiscale anunţate în două situaţii ipotetice: unul plătit cu salariul minim (acum şi în 2018) şi altul plătit cu 3000 de lei brut (în prezent şi în 2018), scrie Monitorul de Cluj.

Cum se vor schimba salariile nete faţă de sistemul actual?

În cazul salariului minim:

În cazul creşterii salariului minim de la 1450 la 1900, un salariat va lua în mână în plus anul viitor cu 98 de lei. Din 2018, acel salariat ar lua în mână 1163 de lei.

În prezent, un salariat plătit cu salariul minim de 1450 de lei are un salariu net „în mână” de 1065 de lei.

Angajatul plăteşte la bugetele de stat 385 lei, iar costul total al angajatorului cu salariul este de 1783 de lei.

Prin urmare, în cazul salariului minim, angajatul are de câştigat 98 de lei.

Salariu mediu brut de 3000 de lei. Acum şi în 2018.

Salariul net-strict pe baza datelor oferite în prezent în proiectul Ministerulu Finanţelor, salariatul rămâne cu mai puţini bani în mână. Şi „pierde” 329 de lei.

Situaţiile sunt diferite de la persoană la persoană, în funcţie de numărul de copii şi de alte deduceri.

Calculele de mai sus au fost făcute de Cornel Grama, consultant fiscal din Cluj potrivit HotNews.

Potrivit comunicatului postat pe site-ul Finantelor, avem de-a face cu următoarele 9 schimbări majore:

1. Impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, PFA, drepturi de autor și cabinete individuale (avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.

2. Reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

3. Din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar trei: Contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat, Contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat si Contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.De asemenea, scad contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă

4. Pentru activitățile independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc.), nu se vor mai datora contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

5. Creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei;

6. Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro și includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfașoară activități exceptate în prezent. Se modifica definitia microintreprinderii de la art 47 din Codul fiscal.

7. Salariul minim pe economie se majorează de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018

8. Indemnizaţia minimă de creştere a copilului creşte la 1.250 lei faţă de 1.233 lei în prezent, de la 1 ianuarie 2018. În acest scop, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinţă, care este azi 500 de lei, iar indemnizaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR

9. contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent la 3,7%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.