Economie

Noi imagini cu loturile 3 și 4 din A10 Sebeș – Turda. Cum arată cei 30 de km care ar putea fi deschiși circulației pâna la final de an

Noi imagini din avion cu cei aproape 30 de km de autostradă de pe Loturile 3 și 4 aflate în lucru pe A10 Sebeș – Turda au fost publicate, scrie Monitorul de Cluj.

Imaginile, publicate de Asociația Pro Infrastructură, surprind lucrările aflate pe ultima sută de metri pe mare parte din traseu, dar și eforturile constructorului de a remedia alunecarea de teren masivă de pe Lotul 4 care ar putea periclita deschiderea circulației până la final de 2017.

Filmarea începe deasupra Autostrăzii A3 în zona Turda, trece peste intersecția cu DN1 și continuă pe deasupra traseului Lotului 4 din A10 spre Sebeș. La minutul 3:15 se vede zona afectată puternic de alunecări în luna septembrie și unde constructorul a demarat deja ample lucrări de consolidare.

De la minutul 6:00 începe Lotul 3 al autostrăzii, cel care e foarte aproape de finalizare și care ar putea fi deschis traficului cât mai curând.

„În cele două puncte critice de pe lotul 4 (lacul Stejeriș și alunecarea de teren din apropiere) se muncește într-un ritm susținut, șansele pentru finalizarea lucrărilor până la finalul anului fiind destul de bune”, scrie Asociația Pro Infrastructură (API) care susține că recepția Lotului 3 ar urma să fie făcută pe 27 noiembrie.

Chiar și așa, după inaugurare șoferii vor putea circula doar pe 8,5 km din cei 12,5 km ai Lotului 3, restul putând fi deschiși traficului abia după finalizarea Lotului 2 adiacent, lucrare ce ar putea fi gata abia cel mai probabil în 2019.

„Din păcate, chiar dacă stadiul fizic este aproape de 100% pe ambele segmente de autostradă, stadiul plăților efectuate este la aproximativ 70%. Altfel spus, constructorii au realizat 30% din lucrări pe banii lor. În acest sens, facem un apel către CNAIR să se achite de responsabilitățile financiare dacă într-adevăr își dorește, conform repetatelor declarații oficiale, finalizarea celor două tronsoane. Certatul constructorilor pentru întârzieri și amenințările cu diferite penalizări nu au acoperire atât timp cât autoritățile nu se achită de obligații”, mai scrie API.

Lotul 3 – 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700)

Valoare: 420.511.921 lei (fără TVA)
Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A
Contract: Semnat pe 16 aprilie 2014
Termen de finalizare (contractual): Martie 2016

Lotul 4 – 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda (km 53+700 – km 70+000)

Valoare: 470.004.894 lei
Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH
Contract: Semnat pe 16 aprilie 2014
Termen de finalizare (contractual): Martie 2016

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.