Social

Pita de Sântimbru este „produsul tradiţional al anului”

„Pita de Sântimbru” este, pentru a doua oară, “Produsul tradiţional al anului”. După prima distincţie primită de producătorul din Alba, în 2015, titlul a fost acordat şi în 2017, de către Ministerul Agriculturii, în cadrul târgului internaţional “Indagra”.

Călin Matieş, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, cel care a creat acest produs, a precizat că pâinea de Sântimbru este făcută după o reţetă autentică tradiţională, veche de 100 de ani, în cuptor din cărămidă. “Un produs tradiţional autentic înseamnă că are materie primă neaditivată, locală (produsă în România). Pentru fabricarea pâinii de Sântimbru folosim făină locală, neameliorată, naturală (fără adaos de gluten, enzime etc), folosim unelte tradiţionale şi proces de producţie tradiţional; aluatul se frământă cu mâna, este dospit, ca pe vremuri. Produsul mai conţine apă, maia, sare”, a spus Matieş. Pita de Sântimbru a fost atestată ca produs tradiţional în 2006 şi reatestată în 2013, potrivit noilor reguli din domeniu. Şi alte produse tradiţionale autentice au fost premiate în cadrul acestui târg: brânza de Braşov, mezelurile de Maramureş sau produsele conservate natural (dulceaţă, zacuscă), de Hunedoara. Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei s-a desfăşurat în perioada 26-29 octombrie, sub patronajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Centrul Expoziţional Romexpo. Târgul INDAGRA 2017 este cea mai importantă manifestare cu profil agricol organizată în România, fiind organizat de Romexpo alături de Camerele de Comerţ şi Industrie din România. Mai multe pe adevarul.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.