Administrație

Locuitorii din Ciugud colectează selectiv deşeurile şi îşi compostează gunoiul menajer

Primăria comunei Ciugud
Localnicii din Ciugud, comuna din România cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene, îşi colectează selectiv deşeurile şi îşi compostează gunoiul menajer, fiind încurajaţi, prin primirea unei recompense, să sesizeze autorităţile atunci când observă pe cineva că aruncă, de exemplu, pe stradă sau în râul Mureş PET-uri.

Primarul Gheorghe Damian a apreciat miercuri, în cadrul Conferinţei Regionale „Societatea Europeană a Reciclării – Managementul Deşeurilor & Autorizaţiile de Mediu”, organizată de Asociaţia Planeta Verde la Alba Iulia, că sunt foarte importante conştientizarea şi educarea populaţiei în vederea colectării selective iar acolo unde este cazul trebuie aplicate amenzi.

„Sunt primar din 2000, când, dincolo de orice nevoie pe care o avea satul românesc, aveam foarte multe gunoaie. (…) Eram, cumva, un fel de groapă de gunoi a celor din jur, pentru că era la îndemâna albaiulienilor şi a celor din împrejurimi să deverseze gunoiul orişiunde”, a spus Gheorghe Damian, edil-şef al Ciugudului, o comună situată lângă Alba Iulia.

Damian a explicat că a început prin aducerea în comună a unui serviciu de colectare a deşeurilor şi convingându-i pe localnici să încheie contracte.

Edilul a menţionat că de un mare ajutor a fost implicarea copiilor, mesageri către părinţi ai mesajului necesităţii de a selecta deşeurile.

Administraţia le-a pus la dispoziţie localnicilor tomberoane, pe fiecare fiind lipit un abţibild cu un număr asociat imobilului respectiv, astfel încât ei să ştie că dacă o să colecteze „anapoda” gunoiul o să fie amendaţi. Oamenii au primit şi saci menajeri pentru colectarea selectivă pe fracţii.

„Anul trecut am fost la o conferintă în Coreea de Sud si am învăţat ceva ce nu am văzut în Europa. Seul, un oraş foarte mare, dar foarte curat, nu are niciun coş de gunoi. Am întrebat ghidul de ce si mi-a spus că gunoiul este ceva intim si nu se aruncă pe stradă.”

Gheorghe Damian | primarul comunei Ciugud

Sătenilor le-au fost distribuite şi unităţi de compostare. „Le-am demonstrat oamenilor că în două săptămâni, dacă noi facem colectarea ca la carte, nu strângem mai mult de o jumătate de găleată de gunoi menajer”, a spus Gheorghe Damian.

Reprezentanţi din judeţele din Regiunea Centru au participat miercuri la Alba Iulia la o conferinţă în care s-a discutat despre managementul deşeurilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.