Administrație

Cultură în regim de avarie. Există biblioteci orăşenești care funcţionează cu un singur angajat

Managerul interimar al Bibliotecii Naţionale a României, Maria Răducu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că există în ţară biblioteci orăşeneşti care funcţionează cu un singur bibliotecar, fapt „de neconceput”, menţionând că nu se poate face cultură în aceste condiţii.

„A fost interesant să aflu aici problemele cu care se confruntă bibliotecile din Alba, care, de fapt, sunt problemele întregului sistem de biblioteci din România, în ideea că sunt angajaţi în număr foarte mic în aceste biblioteci publice, chiar şi în bibliotecile judeţene şi bibliotecile orăşeneşti. Am întâlnit situaţii… într-o bibliotecă orăşenească cu un singur bibliotecar ori aşa ceva este de neconceput. Nu se poate face cultură în aceste condiţii. Şi totuşi, se pare că, se face. Adică, entuziasmul bibliotecarilor cumva compensează lipsa de preocupare a guvernanţilor”, a spus Maria Răducu.

Potrivit acesteia, societatea trebuie să se concentreze din nou pe bibliotecă, în condiţiile în care lumea reclamă „că tineretul nu mai este ca altădată, că nu se mai citeşte ca altădată”.

Răducu a mai spus că biblioteca actuală, prin noile tehnologii, nu face decât să adauge un plus bibliotecii tradiţionale, putând deveni un centru multicultural care să fie un loc de atracţie pentru tineri şi nu numai.

Reprezentanta Bibliotecii Naţionale a României a participat, la Alba Iulia, la prima ediţie a Reuniunilor Ştiinţifice ale Bibliotecarilor din judeţul Alba, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.