Administrație, Social

Peste 1.200 de deținuți eliberați după o lună, într-un an cifra va depăși 8.000

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor îl contrazice pe ministrul Tudorel Toader, care a spus luni că în urma recursului compensatoriu au fost eliberați doar 650 de deținuți.

„Cei de la sindicat v-au dat o informație absolut eronată și îmi place să cred că intenționat au făcut așa”, a declarat joi Tudorel Toader, adăugând că cifra avansată de el era pentru o singură zi și că mai fuseseră eliberați 529.

„Ministrul Justiției dezinformează Parlamentul afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puși în libertate în plus un număr de 650 de deținuți, avansând cifra de 25.093 deținuți rămași în penitenciare. În realitate – conform site-ului ANP – în penitenciare sunt 24.464 deținuți.

În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberați în plus peste 1.200 de deținuți (aproape dublu față de cât a anunțat ministrul), urmând ca numărul celor liberați în plus să depășească în primul an de aplicare cifra de 8.000 conform estimărilor noastre.

Ceea ce înseamnă practic, având în vedere ca cea mai mare parte (70 – 80%) se întoarce în perioada susamintită, ca vom avea un plus de cel puțin 5.000 de infracțiuni față de dinamica normală a criminalității. La fel de probabil vom avea beneficii zero în ceea ce privește modernizarea sistemului penitenciar, având în vedere că investițiile de anvergură în modernizarea penitenciarelor încă sunt la stadiul de anunț”, se afirmă într-o informare de pe site-ul oficial al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.