Sănătate

Incidente la simulările NATO. Erdogan, prezentat drept un lider „care colaborează strâns cu inamicul”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a informat personal pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că au fost luate „măsuri disciplinare” împotriva unei persoane care l-a prezentat ca un „inamic” în timpul unui exercițiu al Alianței în Norvegia.

Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu liderul turc, Stoltenberg „și-a reiterat scuzele pentru incidentele care s-au produs în timpul unui exercițiu al NATO din această săptămână”, a precizat un responsabil al Alianței, într-un comunicat consultat duminică de AFP.

Stoltenberg l-a anunțat pe Erdogan „că au fost luate măsuri disciplinare împotriva persoane vizate și au fost aplicate proceduri pentru a se evita orice incident de acest fel în viitor”, a adăugat oficialul NATO citat.

Șeful NATO a cerut scuze încă de vineri Turciei, a doua armată a Alianței după cea a SUA, pentru „ofensa cauzată” de aceste „incidente” în urma cărora Erdogan a ordonat retragerea soldaților turci din acest exercițiu.

Stoltenberg a acuzat „acțiunile individuale ale unei persoane, care nu reflectă opiniile NATO” și a subliniat că respectiva persoană nu provenea din rândurile Alianței, ci fusese angajată de armata norvegiană.

Conform agenției de presă de stat turce Anadolu, nemulțumirea Ankarei a fost cauzată de fapt de două evenimente care s-au produs în timpul unor exerciții menite a testa structura Comandamentului NATO, bazate pe simulări pe calculator, care s-au încheiat vineri.

Pe de o parte, un portret al lui Atatürk s-ar fi aflat într-un document de prezentare a „liderilor inamici”. Pe de altă parte, în cadrul unei discuții virtuale care făcea parte din simulări ar fi fost creat un cont cu numele lui Erdogan, prezentat la un lider „care colaborează strâns cu inamicul”.

Exercițiile respective nu implicau nicio desfășurare de trupe.

Aceste „incidente” survin pe fondul tensiunilor dintre Ankara și unii dintre partenerii săi cheie din cadrul NATO, cum ar fi SUA și Germania, și în contextul apropierii dintre Turcia și Rusia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.