Deschiderea festivă a „Anului Centenar” va avea loc la Alba Iulia pe 1 Decembrie, la ora 19,00, când este programat şi un spectacol de artificii, au anunţat, marţi, autorităţile locale, care au dat publicităţii şi programul „Festivalului de România”, desfăşurat în cinstea Zilei Naţionale a României.
„La aproape 100 de ani de la momentul zero al creării noastre ca naţiune modernă şi liberă, e timpul să arătăm tuturor românilor că de aici, din Cealaltă Capitală, a început totul şi că aici totul e ca la început. (…). Probabil, unul dintre cele mai însemnate momente este cel în care Alba Iulia şi judeţul Alba îşi vor afirma în forţă susţinerea pentru anul 2018, prin deschiderea festivă a «Anului Centenar», pe 1 Decembrie, la ora 19,00”, se menţionează într-un comunicat al Primăriei municipiului Alba Iulia.
Pe 1 Decembrie, seara, „vom sta cu toţii cu mâna la inimă şi vom spune într-o singură voce: Hai România, hai că se poate”, a afirmat, potrivit sursei citate, primarul Mircea Hava.
Autorităţile locale susţin că cei care vor fi prezenţi de Ziua Naţională a României la Alba Iulia vor avea parte de „un veritabil maraton artistic, cultural şi culinar”.
„Festival de România” va debuta în 29 noiembrie, cu Ceremonialul schimbului Gărzii Cetăţii Alba Carolina şi Salonul de iarnă al artiştilor plastici din judeţul Alba – „Arte în Alba Iulia”. Pe 30 noiembrie va începe şi Festivalul Gustului Românesc, care va dura până în 3 decembrie, cu chef Cătălin Scărlătescu, ziua urmând să se încheie cu Concertul Extraordinar „Şlagăre de neuitat”, cu Corina Chiriac, Gabriel Cotabiţă, Nico şi Big Band-ul Ionel Tudor.
De Ziua Naţională, programul solemn al festivităţilor va debuta, în mod tradiţional, cu ceremoniile militare de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, respectiv la cea a lui Mihai Viteazul. Nu va lipsi din program nici momentul primirii la Sala Unirii a Soliilor din Cetăţile de Scaun, urmat de un Te Deum la Catedrala Încoronării.
Unul din cele mai aşteptate evenimente este Defilarea militară pe Bulevardul “1 Decembrie 1918”, care va încheia partea oficială a programului.
„Festival de România” va continua cu spectacolul educativ pentru copii „Hai la masă! cu Gaşca Zurli”, „Marea Unire a Bucătarilor” – cu chef Cătălin Scărlătescu şi cu spectacolul „Cânt şi suflet românesc”, susţinut de Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea şi Grupul vocal „Suflet de român”, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ioana Ardelean, Sirma Granzulea, Leontina Fărcaş şi Grupul „Muguri de Tezaur”, Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, Grupul instrumental „Crai nou”, Grupul instrumental „Codru de România”, Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Cluj Napoca, Ansamblul folcloric “Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş.
Seara, de la ora 18,00, va avea loc un Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra “Philarmonia” Bucureşti.
După spectacolul de artificii intitulat „Autentic românesc”, de la ora 19,00, trupele Iris, Compact şi Holograf vor susţine, în aer liber, concertul „Ca pe vremuri”. În încheiere, este programat un spectacol de lasere, intitulat „Rapsodia luminii”.
În acest an se împlinesc, la 1 Decembrie, 99 de ani de la Marea Unire din 1918.
Comentarii recente