Economie

„Revoluția” lovește din nou: Euro, la un nou maxim istoric

Un nou motiv de bucurie la Palatul Victoria, locul condus de un domn care nu are card bancar și nu îndrăgește băncile și multinaționalele, scrie Monitorul de Cluj.

„Revoluția” impusă prin OUG a lovit din nou leul iar cursul euro a înregistrat un nou record.

Cursul euro a crescut de la 4,6469 la 4,6551 lei, transferurile realizându-se între 4,647 și 4,661 lei. Cotațiile de la ora 14:00 se situau la 4,655 – 4,658 lei.

Până la sfârșitul anului lovitura ar putea fi și mai mare, analiștii anticipând o medie de 4,7 lei, chiar 4,8 lei.

De la începutul acestei luni, cursul monedei unice a crescut cu 1,23%, aprecierea față de începutul anului ridicându-se la 3,05%.

Comparativ cu alte situații asemănătoare se pare că dl Isărescu s-a decis să lase piața să își găsească singură echilibrul și nu mai intervine punctual. De altfel, domnia sa a afirmat zilele trecute că leul are o tendinţă de depreciere care este de durată mai mare. Fundamentele care pun presiune pe leu sunt creșterea deficitului bugetar dar și deteriorarea balanței comerciale, provocată de majorarea consumului extern.

La acestea se adaugă bulibășeala din Codul Fiscal, care a cunoscut mult prea multe modificări dar și creșterea tensiunilor politice, după ce PNL, USR şi PMP au depus moţiunea de cenzură, denumită sugestiv „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

Creșterea euro va fi urmată în deaproape de majorarea prețurilor, ceea ce va îngreuna și mai mult viața multora. Conform unei analizate realizate de Eurostat, aproape 40% din populaţia României este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar circa 24% din români raportează o degradare a condiţiilor materiale, potrivit datelor din 2016.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,9414 la 3,9650, cotațiile din piață urcând la 3,956 – 3,976 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.