Mozaic

Kövesi: Simțim cu toții că suntem sub un asalt

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, a declarat marţi că atât ea, cât şi colegii ei simt de peste un an şi jumătate că se află „sub un asalt” în ceea ce priveşte activitatea DNA.

„Cred că suntem cu toţii conştienţi de gravitatea situaţiei în care ne aflăm. Cel puţin noi, ca instituţie, atât eu şi colegii mei, cât şi instituţional reacţionăm doar prin metodele şi prin posibilităţile pe care le avem. (…) Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt, care se manifestă prin hărţuiri, prin intimidări, prin încercări de intimidare, că nu-şi ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news şi la care noi nu putem să reacţionăm decât instituţional”, a spus Kovesi la o dezbatere privind legile justiţiei, organizată marţi de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Kovesi a arătat că singurul lucru pe care îl poate face DNA, ca instituţie, este să susţină declaraţii publice şi să explice efectele unor modificări ale legii.

„Putem să tragem un semnal de alarmă şi să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte şi adoptă legi în sensul ăsta, da… Dacă în statul român se doreşte ca miniştri, secretari de stat şi persoane care deţin funcţii politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul justiţiei va fi colegul lor de partid şi va trimite Inspecţia peste procuror, da, putem să spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decât atât nu putem face”, a spus Kovesi.

Ea a reamintit decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, în urma căreia 188 de milioane de euro prejudiciu în aceste dosare au rămas nerecuperate, în urma clasării mai multor dosare.

„O simplă decizie a CCR a scos din buzunarul cetăţenilor români 188 de milioane de euro. Vrem pe viitor să se producă astfel de pagube şi să nu le investigheze nimeni, că modificăm abuzul în serviciu? Asta e o întrebare la care trebuie să răspundă societatea”, a afirmat Kovesi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.