Zece personalități ale Unirii vor putea fi „întâlniți” de cei care vor veni la Alba Iulia de Ziua Națională, și nu numai, grație unui nou proiect de reenactment derulat de Muzeul Național al Unirii (MNU), informează Agerpres.
Este vorba despre Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voevod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop și cel căruia îi datorăm singurele fotografii realizate în acea zi de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza.
Personajele au fost readuse la viață printr-un proiect de reconstituire istorică lansat, miercuri, în Sala Unirii, clădirea care a găzduit ședința Marii Adunări Naționale ce a hotărât în urmă cu 99 de ani Unirea Transilvaniei cu România și care era cunoscută pe vremea aceea drept Cazina Militară.
„În întâmpinarea Centenarului Unirii, ne propunem reconstituirea, parțială evident, a ceea ce a însemnat ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. În încercarea de a crea o imagine cât mai fidelă și mai coerentă a Adunării naționale și a episoadelor din preajma lui 1 Decembrie, vom aduce în prim plan zece personalități care și-au legat puternic biografia de Unirea Transilvaniei cu România”, au menționat inițiatorii acestui proiect.
Selectarea personajelor s-a dovedit a fi „un exercițiu dificil”, la numărul de zece ajungându-se, potrivit acestora, prin adaptarea la resursele proiectului, cât și în ideea constituirii unei echipe operative de reenactment, care să deservească scopul propus pentru Centenar.
Muzeul din Alba Iulia a mai câștigat de-a lungul timpului astfel de proiecte, prin care au fost înființate trupe de legionari romani, războinici daci și gladiatori, dar și de întruchipare a unor personaje istorice ca Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand, Regina Maria etc.
Comentarii recente