Social

Arhiepiscopul Irineu: Prin viaţa sa, regele Mihai a întrupat întru sine starea de jertfă a poporului român

Prin întreaga sa viaţă, regele Mihai, „un exemplu de verticalitate morală şi de dăruire altruistă”, „a întrupat întru sine starea de jertfă a poporului român”, a opinat Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, în mesajul de condoleanţe adresat, vineri, Principesei Margareta la trecerea din această viaţă a fostului suveran al României.

„Cu profundă emoţie şi cu durere în suflet, am primit vestea tulburătoare a trecerii din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Această veste a întristat inimile bunilor români care au privit mereu la ilustrul nostru suveran cu multă admiraţie, preţuindu-l ca pe un părinte iubitor şi ca pe un exemplu de verticalitate morală şi de dăruire altruistă, care «şi-a luat partea sa de suferinţă ca un bun ostaş al lui Hristos» (cf. II Timotei 2, 3). Spiritul său de sacrificiu şi devotamentul său patriotic reprezintă reflecţia asumării fiinţiale a destinului său monarhic, primind atât cinstea regală, cât şi prigonirea cea pentru dreptate. Prin întreaga sa viaţă, a întrupat întru sine starea de jertfă a poporului român, care a biruit istoria prin conştiinţa martirică a bravilor noştri înaintaşi şi prin trăirea în duhul Legii lui Hristos, «Domnul Împăraţilor pământului» (Apocalipsa 1, 5)”, a afirmat Arhiepiscopul Irineu.

Acesta a mai spus că regele Mihai este „o personalitate – simbol a istoriei poporului român”, iar cei din Alba Iulia, cetatea Încoronării primilor suverani ai României Mari, se roagă pentru ca „sufletul nobil al Majestăţii Sale să fie aşezat în «casa nefăcută de mână, veşnică, din ceruri»”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.