Mozaic

Regele Mihai I a fost înmormântat sâmbătă în Noua Catedrală din Curtea de Argeș

Regele Mihai I a fost înmormântat sâmbătă seară în Noua Catedrală din Curtea de Argeş.

Ceremoniile au început sâmbătă dimineaţă, de la ora 10,25 cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi, aceasta fiind urmată de o alta săvârşită la catafalcul aşezat în Piaţa Palatului Regal.

Sicriul, aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul milita a fost apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfăşurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Slujba de înmormântare a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar s-a îndreptat spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie a dat onorul şi a intonat marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

De aici, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeş, cortegiul funerar deplasându-se spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

Slujba de înhumare în Noua Catedrală a fost oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, alături de un sobor de preoţi.

La funeraliile Regelui Mihai au fost prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

Au participat la funeralii: comisarul european Corina Creţu, Zviad Dzidziguri – vicepreşedintele Parlamentului Georgiei, Talat Xhaferi – preşedintele Parlamentului Republicii Macedonia şi Kocho Angjushev – viceprim-ministru al Republicii Macedonia, Sir Alan Duncan – ministru de stat pentru Europa şi America din Marea Britanie, Ahmet Yildiz – ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Turcia, monseniorul Nikola Eterović şi monseniorul Miguel Maury Buendía – reprezentând Sfântul Scaun.

De asemenea, la funeraliile Regelui Mihai I au fost reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. Au fost reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.