Mozaic

Chirurgul Mihai Lucan, cercetat pentru delapidare, câștiga un milion de euro anual

Medicul Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

Procurorii DIICOT îl acuză pe cunoscutul urolog care i-a operat, printre alţii, pe Ion Iliescu, Emil Boc şi Alexandru Arşinel, de „căpuşarea” Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal, pe care l-a condus timp de aproape 10 ani, în favoarea clinicii private a familiei.

Mihai Lucan este unul dintre cei mai bogaţi medici din România.

Ultima lui declaraţie de avere, depusă în luna ianuarie 2017, la încetarea activitătii la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, scoate la iveală o avere impresionantă. Lucan are 1,7 milioane de euro în conturi bancare, mai exact în 17 conturi deschise la 6 bănci. Conturile sunt în euro (780.000), lei (2.151.604) şi dolari(536.343).

Un alt activ important este suma de 300.000 de euro pe care a acordat-o în nume personal firmei SC Lukmed Pro SRL, firmă administrată de fiul său şi care are un singur asociat: SC Lukmed SRL. Lukmed Pro SRL are ca obiect de activitate „închirierea şi leasing cu alte maşini, echipamente şi bunuri tangibile” Lucan mai declară că are 60% din Lukmed SRL-(firmă prin care se derulează activitatea la clinică privată a familiei Lucan), părti sociale pe care le evaluează la 120 de lei. Asta în condiţiile în care firmă administrează o clinică privată modernă construită în 2007, într-una dintre cele mai scumpe zone din Cluj-Napoca-strada Republicii. Terenul (1.000 de metri pătrati) i-a fost concesionat de Primăria Cluj-Napoca pe 45 de ani pentru o taxă de 1.500 de euro pe an.

Clinica oferă servicii complete, de la centru de diagnostic, departament chirurgical şi secţie de terapie intensivă. Clinica Lukmed este de ani buni cea mai profitabilă clinică privată din Cluj. În 2016, profitul s-a ridicat, conform Ministerului de Finanţe, la sumă de 1,8 milioane de lei . În 2015, profitul a fost de 2,1 milioane de lei, iar în 2014 de circa 2 milioane de lei, potrivit ziuanews.ro.

[box type=”info”]Procurorii DIICOT au pus sub acuzare alti patru medici de la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, în dosarul în care este vizat și profesorul Mihai Lucan. Astfel, procurorii DIICOT București îi cercetează pe medicii Liviu Ghervan, conferențiar universitar, Adrian Bărbos, Cornel Burghelea și Adriana Milena Muntean, toți angajați la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj pentru aderare la un grup infracțional organizat și complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave.[/box]

Lucan nu deţine, conform declaraţiei de averi, nicio masină, dar are în proprietate bijuterii (brătări, inele, lanţuri din aur galben şi alb) în valoare de 20.000 de euro respectiv tablouri şi icoane (contemporane) în valoare de 15.000 de euro. La capitolul „venituri din salarii”, medicul a declarat pe anul 2016- 49.652 de lei (Institutul de Urologie şi Transplant Renal), 3.156 de lei (Lukmed SRL) şi 63.860 de lei (diferenţe salarii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj).

Pe declaraţia de avere a Mariei Lucan completată în 2009 se arăta că soţul a câştigat în 2008, pe PFA (persoană fizică autorizată) 2,9 milioane de lei. Având în vedere că în 2008, 1 euro era 3,5 lei, asta inseamnă un venit de 828.571 de euro.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, apărat care a fost transferat la clinică privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

[box type=”info”]Conform unor surse din anchetă, în timpul perchezițiilor, procurorii au găsit în casa medicului agenda personală în care Lucan şi-ar fi notat, în detaliu, fiecare sumă de bani pe care a primit-o, dar și sumele pe care le-ar fi dat unor politicieni sau oameni de afaceri. În referatul DIICOT apar informaţii şi despre un incident care s-ar fi petrecut în timpul unui transplant la care Mihai Lucan a participat. Lucan ar fi făcut intenţionat o eroare medicală care a pus în pericol viaţa unui pacient, potrivit stirileprotv.ro.[/box]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.