Doar câteva acte adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară au fost semnate până miercuri de către medicii din Alba cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba, Gheorghe Haber.
Din cei peste 200 de medici de familie din judeţ aflaţi anul trecut în relaţii contractuale cu CJAS Alba, până la sfârşitul lui decembrie au depus cereri de prelungire a contractului-cadru în jur de 100, din care „doar câţiva” au şi semnat actele adiţionale, a menţionat Haber.
Potrivit acestuia, miercuri va fi depus la CJAS Alba un memoriu din partea Asociaţiei pe care o conduce, prin care se solicită rezolvarea de urgenţă a situaţiei actuale, prin asigurarea unei „finanţări corespunzătoare” a asistenţei medicale primare.
Gheorghe Haber a menţionat că recomandarea asociaţiei către medicii de familie din judeţ a fost să fie prezenţi pe cât posibil în cabinete, acest lucru neînsemnând însă şi că vor fi eliberate reţete.
Potrivit medicului coordonator al Centrului de Permanenţă Valea Arieşului, format din asocierea cabinetelor de medicină de familie din comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Albac, Horea, Poiana Vadului şi Vadul Moţilor, Christian Ciubotărescu, nemaiaflându-se în relaţie contractuală cu CJAS, nu se mai face de gardă până la rezolvarea problemelor supuse atenţiei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă că nu vor fi emise reţete pentru medicamente şi nici eliberate trimiteri, a precizat Ciubotărescu.
„Nu se face de gardă. Menţionez însă că, fiind solicitat telefonic de unii pacienţi şi având astfel câteva cazuri medicale, am acordat servicii pro bono, consultând acolo unde a fost nevoie”, a declarat medicul pentru Agerpres.
Ciubotărescu a precizat că nu a depus cerere de prelungire a contractului cadru, criticând, printre altele, faptul că Ministerul Sănătăţii alocă de peste 11 luni, din 1 februarie 2017, pentru plata salariilor asistenţilor de la Centrele de Permanenţă sume sub salariul minim pe economie.
„Un exemplu este plata cadrelor medii, asistentelor, pentru care Ministerul Sănătăţii nu respectă nici măcar salariul minim pe economie, stabilit prin Hotărâre de Guvern, şi asta de 11 luni. (…). Este inadmisibil ca Ministerul Sănătăţii să plătească cu peste 30% sub salariul minim pe economie personalul mediu, asistenţii, şi puţin peste acesta, 12,8 lei pe oră, medicii”, a declarat doctorul.
Centrul de Permanenţă Arieşul Mare se afla în inima Munţilor Apuseni şi este format din asocierea cabinetelor de medicină de familie din comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Albac, Horea, Poiana Vadului şi Vadul Moţilor. El deserveşte atât populaţia locală, cât şi câteva zeci de mii de turişti anual, mulţi dintre aceştia apelând telefonic, pentru diverse sfaturi, medicul de gardă. Serviciile oferite aici sunt de medicină de familie, în afara orelor de program a cabinetelor de medicină de familie.
Colegiul Medicilor Alba a anunţat că susţine acţiunea de protest a medicilor de familie.
„Peste 70% din medicii de familie din judeţul Alba nu au semnat actele adiţionale cu CNAS şi au închis cabinetele. Pacienţii şi medicii din spitale sunt rugaţi să fie solidari şi să înţeleagă faptul că dacă nu se schimbă radical situaţia medicinei primare, aceasta va intra în colaps. Medicina primară a fost desconsiderată şi subfinanţată prea mult timp. Se doreşte modificarea legislaţiei pentru a se putea oferi servicii medicale de calitate”, se menţionează într-un comunicat al Colegiului Medicilor Alba.
Comentarii recente