Administrație

Demarează reabilitarea viitorului sediu al Consiliului Judeţean

Noul sediu al Consiliului Judeţean (CJ) Alba va fi amenajat într-o clădire de secol XVIII, printre primele construite în fortificaţia de tip Vauban ridicată în timpul Imperiului Habsburgic şi aflată în imediata vecinătate a Porţii a III-a, informează Agerpres.

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare şi refuncţionalizare a fost emis miercuri, a declarat administratorul public al judeţului, Dan Popescu.

„Azi a fost predat amplasamentul şi emis ordinul de începere a lucrărilor pentru viitorul sediu al CJ, sediu care va fi atât Palat Administrativ, cât şi o galerie de artă contemporană. Lucrările au început azi şi durează 16 luni. Noi sperăm ca execuţia să dureze mult mai puţin”, a afirmat Dan Popescu.

Lucrările sunt executate de către două firme asociate, din Alba şi Timiş, iar valoarea contractului este mai mică decât cea estimată iniţial, respectiv în jur de 9 milioane de lei.

Dan Popescu a susţinut că toate descoperirile înregistrate în timpul descărcării de sarcină arheologică, unele vechi de 2.000 de ani, vor fi puse în valoare. „Orice am găsit acolo şi orice vom mai găsi, pentru că vom mai avea săpături, intenţia noastră este să fie pus în valoare”, a spus administratorul public al judeţului Alba.

CJ Alba funcţionează în prezent într-o clădire aflată, de câţiva ani, în administrarea Ministerului Justiţiei, unde se găseşte şi sediul Curţii de Apel Alba Iulia. Pe termen lung, reprezentanţii instanţei îşi doresc ca Palatul Administrativ să redevină Palatul Justiţiei, motiv pentru care reprezentanţii CJ Alba au decis să caute un alt sediu pentru instituţie.

În imobilul în care se va muta CJ, care dispune de un spaţiu extrem de generos, a funcţionat, timp de trei decenii, Centrul Militar, care a fost relocat într-un alt sediu.

Din lipsa fondurilor, clădirea, care are două etaje, s-a degradat vizibil în ultimii ani, până când a fost preluată de către CJ. Acesta a investit iniţial în reabilitarea parterului clădirii seculare, aici având loc, periodic, diverse evenimente culturale organizate de către CJ. De asemenea, a fost refăcut acoperişul şi au fost înlocuite ferestrele.

Noul sediu va dispune de două intrări, nu una, ca în prezent. De asemenea, va fi amenajat şi un lift exterior.

În urmă cu doi ani au început săpăturile arheologice cu caracter preventiv efectuate de muzeografi de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, un pas absolut necesar, deoarece, în urmă cu câţiva ani, în timpul restaurării cetăţii, lângă clădire a fost descoperită, pe lăţime, fundaţia unei barăci romane.

Săpăturile au fost efectuate până la cinci metri adâncime. Pe amplasamentul săpăturii au fost determinate mai multe faze de locuire din interiorul fostului castru roman, care a fost folosit şi în perioada ulterioară retragerii armatei şi administraţiei romane din Dacia. Au fost descoperite mai multe barăci, clădiri ale soldaţilor din Legiunea XIII Gemina. În interiorul unei astfel de clădiri a fost identificat şi recuperat un altar votiv, descoperit in situ, din calcar, cu o inscripţie păstrată în proporţie de 90%.

La vremea respectivă, arheologii au susţinut că au fost găsite urme de locuire şi din alte perioade, nu numai romane, inclusiv ale unei aşezări dacice. După perioada romană a existat o locuire intensă în secolul IV, în perioada postromană, fiind identificate, de asemenea, urme sporadice din secolele X, XI, XII, culminând cu perioada Principatului Transilvaniei din secolele XVI -XVII.

Cetatea Alba Carolina a fost ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între anii 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.