Social

Procesul lui Berbeceanu cu fostul şef SRI Alba s-ar putea muta la Judecătoria Alba Iulia

Procesul pe care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia Traian Berbeceanu i l-a intentat fostului şef al SRI Alba Ioan Tarnu, cerându-i acestuia, pentru „nenumărate afirmaţii mincinoase, calomnioase, defăimătoare”, daune morale şi materiale de 150.000 de lei, s-ar putea muta la Judecătoria Alba Iulia.

Miercuri, la primul termen a fost invocată de către avocatul fostului şef al SRI Alba, Ioan Rus, excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului în această cauză, el susţinând că este de competenţa Judecătoriei să soluţioneze cauzele în care se solicită daune până la 200.000 de lei, inclusiv.

Instanţa a rămas în pronunţare pe această excepţie, astfel încât şedinţa a durat doar câteva minute. Au fost prezenţi în sală atât Traian Berbeceanu, cât şi Ioan Tarnu.

Fostul şef al SRI a declarat, ulterior, presei că îşi menţine în continuare afirmaţiile făcute, anul trecut, într-un interviu la un post central de ştiri, în urma difuzării căruia Traian Berbeceanu a susţinut că Tarnu ar fi făcut “nenumărate afirmaţii mincinoase, calomnioase, defăimătoare” la adresa sa. Berbeceanu şi-a exprimat atunci nemulţumirea că respectivele afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii centrale şi locale, fără ca vreun jurnalist să îi solicite vreun punct de vedere.

„Îi solicit public (lui Tarnu – n.r.) să retracteze, prin intermediul aceloraşi posturi TV şi publicaţii, în termen de 5 zile, afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea, în caz contrar urmând să îl acţionez în judecată, să solicit daune morale şi plata acestora prin poprirea pensiei militare de care beneficiază. Banii astfel obţinuţi, promit să îi folosesc pentru plata unor burse de studii pentru 3 studenţi la jurnalism (categoric vor ajunge), studenţi care se vor angaja ca, după absolvire, să respecte deontologia profesiei de ziarist”, scria, în 6 septembrie, pe contul său de FB, Traian Berbeceanu.

O săptămână mai târziu, el i-a trimis şi o notificare fostului şef al SRI Alba, în care îi transmitea acestuia că a lansat în spaţiul public “aspecte neadevărate” cu privire la persoana sa şi „afirmaţii mincinoase” de natură să îi afecteze „în mod grav reputaţia şi dreptul la imagine”. Berbeceanu a menţionat atunci că îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă şi de a cere obligarea la plata de daune morale şi materiale corespunzătoare prejudiciului cauzat, apreciat de el la cel puţin 150.000 de lei.

Miercuri, Ioan Tarnu le-a declarat jurnaliştilor că îşi menţine afirmaţiile din respectivul interviu, în care ar fi făcut „trimitere la sistemul securistic din România”, acuzându-l, din nou, pe Berbeceanu că ar fi făcut “înregistrări abuzive” şi “paralele”.

„(…) mi-a dat posibilitatea să aduc la cunoştinţa opiniei publice adevărata faţă a sa, prin devoalarea cu ajutorul unor documente, înregistrări şi discuţii telefonice ambientale făcute chiar de dânsul. Preocupările sale de a face selecţii în dosare, (…), de a favoriza anumite persoane şi, ceea ce mi se pare extrem de grav, exceptând persoana mea, de a încălca prin interceptări abuzive drepturi şi libertăţi fundamentale”, a susţinut Tarnu.

Fostul şef al SRI Alba le-a spus jurnaliştilor că pe viitor va pune la dispoziţie CD-uri cu înregistrări făcute de către Traian Berbeceanu din care ar rezulta „cu claritate preocuparea de a scoate din dosare penale anumite persoane”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.