Fosta galerie de evacuare sonde inverse din iazul de la Valea Şesei, din cauza căreia, în aprilie anul trecut, s-a produs o poluare accidentală pe Arieş, iar în râu au ajuns mii de metri cubi de apă cu steril, a fost închisă, pentru a se evita producerea unui fenomen asemănător, a anunţat compania Cupru Min Abrud.
Închiderea suplimentară a constat în construcţia unui bloc de beton-dop pe traseul fostei galerii de evacuare, calculat să reziste la presiunea exercitată de exfiltrat şi steril în cazul în care scurgerea acestora din galerie este complet blocată şi galeria abandonată intră sub presiune, se menţionează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a companiei.
Recepţia lucrărilor de construcţie aferente investiţiei „Închidere suplimentară a fostei galerii de evacuare sonde inverse, pentru o mai bună siguranţă în funcţionarea iazului Valea Şesei” a avut loc săptămâna trecută. Valoarea finală a lucrărilor executate este de peste 737.000 de lei, fără TVA, cu o perioadă de 12 luni garanţie. Lucrările au avut un caracter de maximă urgenţă, respectiv de blindare a galeriei abandonate în 1988, pentru a se evita repetarea unui incident asemănător cu cel din 3 aprilie 2017 la iazul de decantare Valea Şesei, menţionează sursa citată.
După recepţia lucrărilor, programul de monitorizare va continua, având două obiective principale: primul – monitorizarea apelor care debuşează pe lângă acel izvor captat şi dirijat dincolo de dig şi urmărirea parametrilor acestuia, pentru a fi convinşi că apa este provenită din izvor şi nu din corpul iazului, iar al doilea obiectiv – monitorizarea evoluţiei conului de scufundare apărut în plaja iazului în aprilie 2017, atunci când a avut loc poluarea.
Reprezentanţii Cupru Min susţin că exploatarea iazului de la Valea Şesei, cel mai mare din ţară, respectă toate normele tehnice privind lucrările hidrotehnice de acest tip şi, în prezent, obiectivul funcţionează în condiţii de totală siguranţă.
În aprilie 2017, o avarie tehnică la iazul de decantare Valea Şesei, care a produs o poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş, a fost provocată de o instalaţie dezafectată, închisă din 1988.
Iazul de decantare Valea Şesei, principalul iaz în funcţiune al Cupru Min şi cel mai mare din ţară, se întinde pe 130 de hectare şi cuprinde zeci de milioane de tone de steril supuse unui fenomen de leşiere.
Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României.
Comentarii recente