Educație

Felicitări trimise de elevi din Aiud unor copii din Focșani, la aniversarea Micii Uniri

Un număr de 159 de felicitări realizate de elevi de gimnaziu din Aiud au fost expediate unor copii de aceeaşi vârstă cu ei din Focşani, acestea urmând să fie expuse marţi la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în cadrul unui proiect ce marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“Dragă prietene, au trecut mai bine de 150 de ani de când voi, moldovenii şi muntenii, aţi dărâmat bariere, diferenţe, graniţe. De peste munţi, noi ne-am uitat cu jind, am sperat, am aşteptat….Astăzi suntem toţi cuprinşi între aceleaşi hotare. Haideţi să le păstrăm neatârnate! Haideţi să devenim mai buni, mai harnici, mai oneşti într-o Românie ce s-a construit cu trudă şi sânge”, a scris Matei.

Şi Mihaela Popa, elevă în clasa a VI-a A la Şcoala Gimnazială „Axente Sever”, a desenat o felicitare însoţită de textul „Dragă coleg/colegă de la Milcov… Noi, cei de dincolo de munţi, salutăm românii uniţi înaintea noastră în cuget şi-n simţiri şi ne dorim să păstrăm idealurile strămoşilor, cinstindu-le faptele”.

„Hai să dăm mână cu mână” este un proiect cultural-educaţional inedit derulat între municipalitatea din Aiud şi cea din Focşani, în urma consultărilor dintre reprezentanţii Primăriei, ai Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” şi ai şcolilor gimnaziale, se menţionează pe pagina de facebook a instituţiei de cultură din Aiud.

Astfel, elevi de gimnaziu aiudeni au realizat 159 de felicitări, pe care le-au expediat atât unor elevi de aceeaşi vârstă cu ei din Focşani, cât şi altor categorii de cititori ai Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, parteneră în proiect.

„Este de la sine înţeles care este motivaţia pentru care atenţia noastră, a aiudenilor, s-a îndreptat spre municipiul Focşani. Importanţa şi rolul acestei localităţi în desăvârşirea actului istoric de la 1859 sunt de notorietate pentru noi toţi, iar faptul că elevii aiudeni şi-au exersat creativitatea şi aptitudinile artistice în realizarea acestor felicitări constituie premisa stabilirii unor legături de suflet între Aiud şi localitatea care a devenit simbol al Unirii celor două Principate Române”, se menţionează în postarea Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” Aiud.

Evenimentul central al acestui proiect va avea loc marţi, de la ora 9,00, la Biblioteca din Focşani, când va fi vernisată o expoziţie cu cele 159 de felicitări, iar elevi de gimnaziu din Focşani vor intra în direct, prin Skype, cu elevi aiudeni, în ideea de a-şi împărtăşi gândurile şi impresiile legate de această iniţiativă inedită, dar şi de a identifica alte posibile direcţii de acţiune ale acestui gen de colaborare.

De asemenea, în fiecare din şcolile gimnaziale din cele două oraşe implicate în parteneriat vor avea loc, marţi, alte manifestări cultural-educaţionale, iar la sfârşitul proiectului, toţi cei implicaţi vor face noi schimburi de experienţă prin intermediul bibliotecilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.