Administrație

40 de mil. € pentru înființarea unor centre regionale IGSU de pregătire a personalului operativ

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va derula un proiect în valoare de 40 de milioane de euro, dedicat atât acumulării de competenţe pentru personalul operativ, dar şi înfiinţării unei reţele de centre regionale de pregătire specializată, informează Agerpres.

Aceste centre ar urma să fie inființate în Iaşi, Suceava, Timiş, Hunedoara, Dolj, Constanţa, Mureş şi Bucureşti, a declarat, marţi, prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Cristian Radu.

„Am avut o lipsă totală de facilităţi şi infrastructură dedicate pentru activitatea de pregătire a personalului operativ. Am avut mult de suferit (…). Acum avem un proiect major pe care îl vom derula, în valoare de 40 de milioane de euro, care va fi dedicat acumulării de competenţe pentru personalul operativ, pe de o parte, dar şi creării unei reţele de centre regionale de pregătire dedicată şi specializată pentru asigurarea specialităţii lor, fie că vorbim de CBRN, de alpinişti de intervenţie, scafandri, paramedici, pompieri etc. Perspectiva este una optimistă în ceea ce ne priveşte”, a afirmat colonel Cristian Radu, prezent la bilanţul activităţii pe 2017 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a menţionat că va fi disponibilă o reţea naţională de centre de pregătire specializată, care să asigure pregătirea personalului operativ, precum competenţele vizate în cadrul fiecărei specialităţi.

„Plaja noastră de misiuni presupune atât misiuni de căutare-salvare din mediul acvatic, şi avem scafandri de intervenţie, avem şi autospeciale de intervenţie în fiecare subunitate subordonată, de asemenea avem alpinişti de intervenţie, avem paramedici sau resursele destinate pentru misiuni CBRN, unde România stă bine, dar vom continua să dezvoltăm această facilitate. Avem acum 32 de echipaje de prelevare, transport, depozitare şi analiză a probelor de apă, aer, sol, din punct de vedere al contaminării chimice. Deci toate aceste specialităţi vor fi acoperite prin aceste centre de pregătire, care presupun atât construcţii, cât şi personal formator specializat în asigurarea acestor pregătiri”, a susţinut colonel Cristian Radu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.