Educație

Două grădinițe și patru școli primare, cu circa 20 de copii, propuse spre desființare din toamnă

Două grădiniţe şi patru şcoli primare din Alba, frecventate în total de aproximativ 20 de copii, au fost propuse de către autorităţile locale pentru desfiinţare începând cu anul şcolar următor.

Alte 33 de unităţi din judeţ nu au plan de şcolarizare în anul şcolar 2018-2019 şi ar putea fi, la rândul lor, închise dacă pe o perioadă de trei ani situaţia nu se modifică, potrivit datelor prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba.

„Nu s-a pus şi nu se va pune niciodată problema desfiinţării unităţilor de învăţământ de către ISJ în mod nelegal şi nu va avea loc nicio concediere a cadrelor didactice sau a personalului nedidactic sau didactic auxiliar”, a declarat inspectorul şcolar general, Marcela Dărămuş.

Potrivit acesteia, în anul şcolar următor nu au plan de şcolarizare şi sunt propuse de primării spre desfiinţare două grădiniţe şi patru şcoli primare, iar spre înfiinţare o grădiniţă, o şcoală gimnazială şi o şcoală postliceală particulară.

Concret, nu au plan de şcolarizare şi sunt propuse spre desfiinţare din toamnă grădiniţele cu program normal din Ocoale şi Laz, unde sunt câte trei copii, unităţile urmând să fie arondate la şcolile gimnaziale din Gîrda de Sus şi Săsciori. În aceeaşi situaţie se află şi şcolile primare din Fericet, Valea Morii, Almaş şi Almaşul de Mijloc, frecventate acum de circa 15 elevi, care vor fi transportaţi cu microbuzele şcolare la unităţile gimnaziale din Horea, Vidra, respectiv Almaşu Mare, a precizat şeful ISJ Alba.

Alte 33 de grădiniţe şi şcoli primare nu au plan de şcolarizare. „Acele unităţi care nu au plan de şcolarizare sunt în faza de proiect. Dacă până la sfârşitul anului şcolar sau la începutul anului şcolar 2018-2019 numărul copiilor se modifică, ele pot să aibă plan de şcolarizare din septembrie. Dacă timp de trei ani nu au plan de şcolarizare, ele vor fi închise”, a menţionat Marcela Dărămuş.

Şeful ISJ Alba a atras atenţia că în acest an, din cauza evoluţiei demografice, s-au „pierdut” 37 de clase, numărul elevilor fiind la nivelul judeţului mai mic cu aproape 900 de elevi faţă de anul şcolar 2016-2017.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.