Social

Postul Paştelui: Când începe în acest an şi ce nu ai voie să faci în această perioadă

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare.

În acest an, Paştele ortodox cade pe 8 aprilie, iar Postul Mare este curpins între 19 februarie și 7 aprilie.

Duminică, pe 11 februarie, se lasă sec de carne, iar duminică, 18 februarie, este lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti.

Ținând seama că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit și Păresimi. În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paști sau o săptămână.

La sfârșitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Păresimilor, care ținea până în Duminica Floriilor și Postul Paștilor (Postul pascal) care ținea o săptămână, începând cu Duminica Floriilor și încheindu-se cu Duminica Învierii Domnului.

În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit s-a stabilit ca durata postului să fie de șapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.

În Postul Mare crestinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală. Mai mult, aceștia trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune și fapte bune.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.