Sănătate

Billy Graham, „starul pop al Bibliei”, a murit la vârsta de 99 de ani

Influentul predicator evanghelist american Billy Graham, interlocutor inconturnabil al preşedinţilor Statelor Unite din ultimele decenii, a murit la vârsta de 99 de ani, au anunţat miercuri reprezentanţii fundaţiei sale, citaţi de AFP.

Cunoscutul predicator american, al cărui nume complet era William Franklin Graham Jr., a murit miercuri în reşedinţa lui din Montreat, un oraş din statul american Carolina de Nord, au anunţat pe Twitter reprezentanţii Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), înfiinţată de Billy Graham în 1950.

Cu o sănătate fragilă în ultimii ani, predicatorul american suferea de maladia Parkinson şi un cancer de prostată.

„Marele Billy Graham a murit. Era unic! Va lipsi creştinilor şi tuturor religiilor. Un om foarte special”, a scris pe Twitter preşedintele american, Donald Trump.

Billy Graham a avut o revelaţie religioasă la vârsta de 16 ani şi, graţie charismei sale, unei voci puternice şi predicilor sale înflăcărate, a atras foarte repede numeroşi admiratori, devenind un veritabil „star pop al Bibliei” şi un cvasi-papă protestant.

Începând din anii 1940, a susţinut tot mai multe predici în multe ţări ale lumii, inclusiv în fosta U.R.S.S. şi în China. A mers de două ori şi în Coreea de Nord.

Toţi preşedinţii

De la regina Elisabeta a II-a – Billy Graham a fost prezentat ca un confident al tinerei suverane britanice în anii 1950 în serialul „The Crown” produs de Netflix – şi până la papa Ioan Paul al II-lea şi Maica Tereza, predicatorul american s-a întâlnit cu aproape toate marile personalităţi ale lumii.

Influenţa lui a fost însă deosebit de importantă asupra preşedinţilor americani, de la Harry Truman şi până la Barack Obama.

George W. Bush a dezvăluit că a încetat să mai consume alcool şi că a “găsit drumul spre Dumnezeu” graţie lui Billy Graham. Fostul preşedinte american i-a adus un ultim omagiu miercuri şi a spus că renumitul predicator era “un om mare, un umil servitor şi un pastor pentru milioane de persoane”.

Tatăl lui, fostul preşedinte George H.W. Bush, l-a invitat pe Billy Graham să susţină o predică la Casa Albă în 1991 pentru a-l ajuta să treacă cu bine peste prima zi a primului Război din Golful Persic.

„Billy nu a atins doar inimile creştinilor, ci şi pe cele ale oamenilor de toate credinţele, pentru că era un om atât de bun”, a spus fostul lider de la Casa Albă.

Fostul preşedinte Jimmy Carter s-a declarat profund întristat de moartea lui Billy Carter, despre care a spus că „a întărit vieţile spirituale a zeci de milioane de persoane din lumea întreagă”.

Barack Obama a spus că Billy Graham era „un umil servitor al lui Dumnezeu, care s-a rugat pentru atât de multe persoane şi care, cu înţelepciune şi graţie divină, a oferit speranţă şi sfaturi multor generaţii de americani”.

„Billy şi-a încheiat lunga şi frumoasa lui cursă a vieţii, lăsând în urma lui o lume mai bună. Cuvintele sale puternice şi convingerea din ele au emoţionat numeroase inimi şi suflete”, a declarat Bill Clinton.

Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, prima personalitate religioasă a Bisericii Anglicane, a salutat viaţa şi activitatea lui Billy Graham, pe care l-a considerat „un exemplu pentru generaţii de creştini moderni”. „Datoria pe care biserica mondială o are faţă de el este incomensurabilă şi inexprimabilă”, a adăugat Justin Welby.

Într-o carieră de 60 de ani, Billy Graham, supranumit „Pastorul Americii”, a organizat peste 400 de predici în masă, ce au avut loc pe stadioane şi în săli de concerte, a condus „cruciade evanghelice” în 185 de ţări şi a scris peste 30 de cărţi care au fost traduse în 40 de limbi.

Predicator electrizant

Billy Graham, un predicator cu un discurs electrizant, a ştiut să se folosească cu multă inteligenţă de radio şi televiziune în debuturile sale, în anii 1950, pentru a contribui la renaşterea mişcării evangheliste, devenit un pionier al „tele-evanghelismului”.

Refuzul lui de a susţine predici începând din 1953 în faţa unui public în care persoanele caucaziene erau separate de persoanele de culoare a determinat sfârşitul politicii segregaţioniste în statul lui natal.

Considerat o prezenţă reconfortantă în timpuri de criză, Billy Graham a condus şi o slujbă religioasă naţională după atacurile teroriste comise pe 11 septembrie 2001 la New York.

Născut pe 7 septembrie 1918, Billy Graham a avut alţi trei fraţi mai mici şi şi-a petrecut copilăria într-o fermă din Charlotte, o localitate din Carolina de Nord.

Devenit pastor baptist în 1939, s-a căsătorit cu fiica unui misionar creştin din China, Ruth McCue Bell, cu care a avut cinci copii. Soţia lui, decedată în 2007 la vârsta de 87 de ani, a rămas întotdeauna prezbiteriană, în pofida căsniciei sale de 64 de ani cu Billy Graham.

Fiul cel mare al soţilor Graham, William Franklin Graham III, a continuat tradiţia religioasă a familiei sale: devenit preot în 1982, el este predicator evanghelist şi preşedinte al BGEA, conducând această fundaţie începând din 1995.

Al doilea fiu al soţilor Graham, Nelson, şi una dintre fiicele lor, Anne Graham Lotz, au fost hirotonisiţi sunt de asemenea predicatori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.