Mozaic

Ministrul Popa vrea să facă o nouă lege a Educației

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat luni că în următoarele zile va definitiva o listă a unui consiliu consultativ care ar urma să se ocupe inclusiv de elaborarea unei noi legi a educaţiei.

„În aceste zile voi definitiva o listă a unui consiliu consultativ, care să se ocupe de cele mai importante probleme ale educaţiei româneşti, inclusiv o lege a educaţiei, o nouă lege a educaţiei, dar şi celelalte probleme, care sunt legate de numărul de ore pe săptămână ale elevilor, de numărul de discipline, de controversa «creşterea numărului de discipline sau mai puţine discipline cu mai multe conţinuturi», dar şi de cea mai importantă problemă legată de conţinutul fiecărei discipline în parte”, a precizat ministrul, la Parlament.

El a spus că acest consiliu va fi format din academicieni, profesori universitari, profesori de liceu, specialişti din domeniul educaţiei, atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Sunt sigur că vor analiza strategiile care sunt în momentul de faţă şi pe masa ministerului, sunt furnizate şi de societatea civilă, sunt concluzionate şi în marele proiect care este coordonat de Preşedinţia României. Vor avea la dispoziţie şi mai multe legi din cele mai evaluate sisteme de educaţie din lume. Am văzut deja propuneri de strategii, să implementăm învăţământul din Finlanda sau cel din Singapore, sau o combinaţie între acestea. Aceste personalităţi din consiliul acesta consultativ, sigur, vor propune probabil o lege pentru că doresc ca de data aceasta să avem o lege în consultare publică, să fie larg dezbătută”, a spus ministrul Educaţiei.

Valentin Popa a susţinut că îşi doreşte ca noua lege a educaţiei „să dureze 20 de ani şi să nu fie schimbată în şapte ani de mai mult de 20 de legi”.

„Învăţământul românesc se află într-o continuă stare de asediu”

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a declarat luni, la dezbaterea moţiunii pe Educaţie, că învăţământul românesc se află într-o continuă stare de asediu, după un an de guvernare „haotică”, cu schimbări intempestive, decizii nefondate şi strategii lipsite de orice predictibilitate.

„După mai bine de un an de când coaliţia de guvernare PSD – ALDE a preluat puterea, sistemul educaţional din România este în continuare Cenuşăreasa de serviciu a societăţii, subfinanţarea fiind cronică. De mai bine de un an de guvernare haotică, cu schimbări intempestive, decizii nefondate, strategii lipsite de orice predictibilitate pe termen mediu şi lung, învăţământul românesc se află într-o continuă stare de asediu, date fiind politicile iresponsabile, ilegale şi extrem de periculoase pentru dimensiunea europeană a şcolii româneşti”, a spus deputatul USR.

Ea a menţionat că niciunul dintre cei trei miniştri care s-au succedat în cele 14 luni la conducerea Ministerului Educaţiei nu a reuşit să pună în aplicare programul de guvernare şi să prezinte un plan eficient şi predictibil pentru mandatul pe care şi l-a asumat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.