Educație

Curtea de Apel Alba Iulia ține un curs de educaţie juridică pentru liceeni

Peste 60 de liceeni din Abrud şi Alba Iulia au asistat marţi la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia la un curs de educaţie juridică susţinut de judecători ai instanţei în cauză şi reprezentanţi ai Baroului Alba, prilej cu care elevilor le-au fost prezentate diverse teme de interes.

Scopul acestui curs este de a înţelege drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, consecinţele propriilor fapte, răspunderea penală, comunicarea şi spaţiul public virtual etc.

„Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii. De aceea, rolul acestei activităţi este de a vă aduce la cunoştinţă anumite drepturi pe care le aveţi, ce aveţi voie să faceţi şi ceea ce nu aveţi voie să faceţi”, le-a spus tinerilor avocatul Mirona Varmaga, care le-a explicat elevilor că, în funcţie de abatere, răspunderea poate fi disciplinară, contravenţională, civilă sau penală.

Avocata le-a prezentat liceenilor un exemplu concret, real, cu privire la un elev care, nemulţumit de notele obţinute la o materie, a postat pe reţelele de socializare o înjurătură la adresa profesorului respectiv şi aprecieri negative cu privire la modul în care acesta îşi desfăşura cursurile.

„Evident, profesorul a devenit ţinta unor ironii. Pentru acest lucru, profesorul a intentat un proces în urma căruia copilul, prin părinţi, a fost obligat la plata unui prejudiciu, prejudiciu constând în atingerea adusă demnităţii, fiind făcută dovada că susţinerile minorului au fost nefondate, făcute cu scopul de a jigni”, a menţionat Mirona Varmaga.

Aceasta le-a precizat liceenilor că există dreptul la libera exprimare, un drept consacrat de Constituţie, însă ei trebuie să cunoască faptul că acest drept nu este unul nelimitat, pentru că tot Constituţia completează şi spune că acesta poate fi exercitat atâta timp cât nu aduce atingere celorlalte drepturi ale persoanelor, respectiv dreptul la demnitate.

Avocata le-a spus tinerilor că este foarte important să fie foarte atenţi la ceea ce fac şi să se ghideze după principiul „ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”.

Vicepreşedintele CA Alba Iulia Aurelian Mocan le-a amintit elevilor expresia că „libertatea fiecăruia încetează acolo unde apare dreptul altuia”.

„Avem o libertate de exprimare, libertatea de a vorbi liber, avem libertatea discursului, putem să scriem ceea ce dorim, dar libertatea noastră se opreşte acolo unde am putea să încălcăm un alt drept, dreptul de demnitate, dreptul la onoare”, a spus vicepreşedintele CA Alba Iulia.

Liceenii au fost sfătuiţi, de asemenea, cum să evite să fie victimele unor infracţiuni destul de des întâlnite, cum ar fi furtul din buzunare, sau cum să evite să consume droguri.

Cursurile se desfăşoară cu prilejul săptămânii educaţiei juridice în şcoli, derulată în perioada 5-9 martie. Evenimentul este organizat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Protocolului de colaborare privind educaţia juridică în şcoli, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.