Sănătate

„Nota lui Wilson către Români!”, expusă la muzeul din Alba Iulia

„Nota lui Wilson către Români!”, document prin care, la 8 noiembrie 1918, se arăta că guvernul american recunoaşte dreptul poporului român de a-şi împlini aspiraţiile de unitate naţională, este Exponatul lunii martie la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

„Ne-am propus ca pe parcursul întregului an 2018 să prezentăm documente sau piese muzeale care au legătură cu Centenarul Marii Uniri”, a declarat, miercuri, la vernisajul mini-expoziţiei, directorul general adjunct al MNU, Constantin Inel.

La rândul său, muzeograful Ionela Mircea a spus că „Centenarul Marii Uniri este un bun prilej de a readuce în actualitate şi de a rediscuta problema originii şi a importanţei principiului autodeterminării popoarelor, principiu enunţat de preşedintele american Woodrow Wilson, principiu care a stat la baza tratatelor de pace care au fost încheiate la finele Primului Război Mondial”.

Prin documentul expus, redactat în noiembrie 1918, secretarul de stat Robert Lansing comunica reprezentantului guvernului român că guvernul american recunoaşte dorinţele poporului român în şi afară de Regat.

„Simpatizând cu ideea şi dorinţa unităţii naţionale a Românilor de pretutindeni, guvernul Statelor Unite nu va întârzia să-şi validiteze la timp oportun influinţa ca Poporul Român să ajungă la drepturile sale politice şi teritoriale legitime, asigurându-i scut în contra tuturor atacurilor din afară”, se arăta în „Nota lui Wilson către Români!”.

Ionela Mircea a explicat că, în 8 ianuarie 1918, preşedintele american a prezentat în faţa Congresului “Cele 14 puncte”, prin care îşi exprima dorinţa unei reorganizări a Europei pe principii democratice, prin respectarea dreptului popoarelor de a dispune de ele însele, în baza unui principiu al autodeterminării.

La 8 ianuarie 1918, Woodrow Wilson a prezentat în faţa Congresului SUA viziunea sa asupra păcii în 14 puncte („Cele 14 puncte ale lui Wilson”). Preşedintele american cerea eliminarea diplomaţiei secrete, instaurarea democraţiei, dreptul la autodeterminare al popoarelor din statele multinaţionale, o pace fără anexiuni şi despăgubiri şi reconcilierea statelor. Cele 14 puncte, în mare măsură, au reprezentat baza discuţiilor de pace de la Paris din 1919-1920.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.