Administrație

Petiție pentru deschiderea Autostrăzii Sebeș-Turda. „Peste 80 de oameni mor anual pe DN1”

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii A10 Sebeş-Turda pot prelua traficul rutier, dar nu sunt date în circulaţie pentru că autorităţile tergiversează recepţia, în timp ce şoferii îşi riscă viaţa pe drumul naţional paralel (DN1), susține Asociaţia Pro Infrastructură. Organizația a lansat o petiţie prin care cere deschiderea imediată a tronsonului Aiud-Turda.

Autostrada A10 Sebeş – Turda traversează judeţele Alba şi Cluj având lungimea totală de 70 km şi leagă autostrăzile A1 şi A3. ONG-ul atrage atenţia că tronsonul de 30 de km din DN1, dintre Turda şi Aiud, pe care au loc multe accidente, poate fi înlocuit imediat cu o autostradă modernă (A10). Asociaţia consideră că, deşi lucrările au fost finalizate, autorităţile tergiversează recepţia.

„Conform unui chestionar la care au răspuns peste 5.300 de membri Declic, peste 60% dintre noi am fost deja implicaţi într-un accident rutier. Suntem campioni în Europa la capitolul decese în accidente auto. În medie, 5 oameni mor în fiecare zi pe şoselele din România”, a scris ONG-ul pe pagina de Facebook.

ONG-ul a subliniat că specialişti independenţi spun că cele două tronsoane din A10 pot fi date în folosinţă fără riscuri, iar posibilele neconformităţi imputate constructorilor nu afectează traficul şi pot fi rezolvate după recepţia parţială a lucrărilor şi deschiderea traficului rutier.

„Pentru autorităţi este mai uşor să amâne rezolvarea problemelor, dar dacă suficient de mulţi le vom spune că amânarea este un act criminal, vor urgenta deschiderea circulaţiei. În caz contrar, vor putea fi consideraţi responsabili moral pentru morţii de pe DN1”, a scris ONG-ul pe pagina de Facebook.

ONG-ul consideră că există cadru legal pentru a se da drumul la trafic, în condiţiile în care lucrările adiacente nu împiedică recepţia drumului propriu-zis.

În petiția care a fost trimisă ministrului Transporturilor, Lucian Șova, și directorilor din cadrul Companiei de Drumuri se menționează faptul că peste 80 de oameni mor în fiecare an pe DN1.

„Porțiunea dintre Turda și Aiud este una dintre cele mai periculoase ale acestui drum național. Este vorba de un drum de doar 2 benzi, extrem de aglomerat, intens folosit de traficul greu. Numeroasele curbe de pe această zonă deluroasă fac depășirile extrem de periculoase, de multe ori fatale. Cu fiecare zi care trece, crește numărul accidentelor deosebit de grave ce au loc pe DN1, drumul paralel cu segmentul autostrăzii finalizate, dar neinaugurate. Zeci de oameni mor anual pe acest drum național. Tronsoanele din A10 finalizate deja, permit circulația rutieră în condiții de maximă siguranță și ar reduce aproape la zero numărul de accidente pe 25 de kilometri între Aiud și Turda”, se arată în petiție.

Autostrada Sebeş – Turda ar fi trebuit finalizată în 2016. Lucrarea este împărţită pe patru loturi, dintre care 3 şi 4 sunt cele mai avansate, iar pe 1 şi 2 se înregistrează cele mai mari întârzieri.

Comisia Europeană (CE) a anunţat recent că a aprobat pentru România suma de 272 de milioane euro pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că a constatat probleme la lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda şi a decis suspendarea procesului de recepţie. Un audit de siguranță rutieră menționează numeroase nereguli pe lotul 3 al autostrăzii Sebeș – Turda, în pofida dorinței Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de a deschide traficul. Zone în care băltește apa, bitum în exces, deficiențe de planeitate, drumuri tehnologice prea înguste, dotări lipsă sau prost executate sunt câteva dintre neregulile descoperite de auditorul de siguranță rutieră a lotului 3 din autostrada Sebeș – Turda, menționate într-un raport.

În ceea ce privește inspecţia în vederea recepţiei pe lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda, Compania de Drumuri spune că acolo nu s-au terminat lucrările, însă, chiar dacă acest tronson va fi recepţionat, nu se va putea deschide circulaţia în zonă până când nu va fi finalizat şi lotul 3.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.