Educație

Liceenii militari au conceput un robot capabil să execute mai multe sarcini

Treisprezece elevi ai Colegiului Militar Naţional „Mihai Viteazul” Alba Iulia, constituiţi în echipa ArmyBot, au realizat în mai puţin de patru luni un robot capabil să execute un set complet de sarcini, informează Agerpres. Armybot speră ca, la sfârşitul acestei săptămâni, la Bucureşti, să obţină un rezultat care să-i propulseze printre cei care vor reprezenta România la faza internaţională a competiţiei, organizată în Detroit, SUA.

Fondată în toamna anului trecut din dorinţa elevilor de a concura la cel mai mare concurs de robotică pentru licee din România, First Tech Challenge, echipa ArmyBot are treisprezece componenţi, din clasele a X-a şi a XI-a, cu aptitudini orientate îndeosebi spre ştiinţele exacte. Ei sunt îndrumaţi de două profesoare, de informatică şi de fizică.

„Echipa a fost fondată în 1 octombrie anul trecut, la iniţiativa noastră, a elevilor, şi a doamnelor profesoare, pentru că doream ca, în sfârşit, să avem unde şi cum să aplicăm cunoştinţele teoretice într-un domeniu atât de frumos cum este robotica şi care reprezintă, de fapt, o simbioză a materiilor reale şi nu numai. Echipa este compusă din treisprezece elevi din clasele a X-a şi a XI-a, aleşi după criterii stricte, care aveau legătură cu competenţele lor în materiile reale, în general. Am căutat foarte buni informaticieni, foarte buni fizicieni, oameni care să aibă viziune, să fie buni matematicieni, dar şi oameni cu viziune artistică”, a afirmat liderul ArmyBot, Bogdan Cătană, elev sergent în clasa a XI-a.

El a adăugat că trebuie redactat şi un Engineering Notebook, care va fi punctat separat în concurs şi care trebuie întocmit în limba engleză, având în vedere etapa internaţională care se va desfăşura la Detroit, de acest aspect ocupându-se singura fată din echipă, Anca Bădoiu.

„Unora li se pare un pic atipic ca o fată să facă parte dintr-un astfel de proiect, însă eu am reuşit să mă integrez cu uşurinţă, având în vedere că majoritatea membrilor echipei sunt colegi de clasă”, a afirmat tânăra, care a adăugat că la început nu ştia prea multe despre robotică.

Competiţia constă în construirea unui robot de la zero, care să fie capabil să execute un set de sarcini specifice şi care să funcţioneze atât autonom, pe baza unei preprogramări a senzorilor, camerelor, motoarelor, cât şi controlat de doi operatori, numiţi driveri.

Echipa a primit din partea organizatorilor un kit în valoare de 3.000 de dolari, sub formă de piese şi componente, peste 10.000 de lei fiind atraşi de tineri din sponsorizări.

„Robotul l-am construit în aproximativ patru luni, pentru că am întâmpinat foarte multe probleme tehnice şi nu numai – piesele care veneau sau nu veneau. A trebuit de foarte multe ori să ne adaptăm situaţiilor critice”, a spus Bogdan Cătană, care a menţionat că toate componentele sunt „Made in USA”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.