Social

Singurătatea crește riscul de mortalitate ca urmare a unui infarct

A trăi singur şi izolat de lume creşte riscul de mortalitate ca urmare a unui infarct sau accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie – ţară în care a fost numit recent „un ministru al Singurătăţii”, relatează marţi AFP.

Studiul a avut în vedere 479.000 de persoane chestionate pentru a afla dacă se simt „izolate social” (câte persoane frecventează şi cât de des ies în societate) şi dacă se simt singure.

„Izolarea socială şi sentimentul de singurătate este asociat unui risc mai ridicat de infarct grav miocardic, sau de accident vascular cerebral”, notează cercetători finlandezi în revista medicală Heart.

„Izolarea socială pare să fie un factor de risc de mortalitate independent ca urmare a unui infarct sau a unui AVC”, au precizat ei. Studiul a încercat să izoleze acest factor de celelalte riscuri.

Şi s-a dovedit că, într-adevăr, singurătatea este similară altor riscuri ce afectează inima, precum un mod de viaţă nesănătos (tabagism, alimentaţie dezechilibrată, lipsă de exerciţiu fizic), o sănătate mentală deficitară şi sărăcie.

Se poate spune că singurătatea creşte riscul de mortalitate în proporţie 32% în urma unui infarct sau AVC.

Premierul britanic, Theresa May, a numit în ianuarie un ministru al Singurătăţii, în condiţiile în care unul din zece britanici suferă de izolare socială.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.