Social

O bijuterie care reprezintă harta României Mari, expusă în expoziție la Muzeul Unirii

O bijuterie din argint şi aur pur, decorată cu pietre preţioase, inspirată după Colierul Reginei Maria, având ca temă centrală harta României Mari, poate fi admirată pe perioada lunii aprilie la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, într-o mini-expoziţie care a fost vernisată marţi.

Cu o valoare estimată la 6.000 de euro şi cântărind 241 de grame, bijuteria, realizată de Victoria Geutskens, a fost donată MNU la sfârşitul anului trecut, şi are o adâncă simbolistică în contextul Anului Centenar.

Inspirată după Colierul Reginei Maria, bijuteria este unică, fiind lucrată manual, din argint şi aur pur şi decorată cu pietre preţioase. Ea prezintă mai multe simboluri.

„Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre lacrimile de sânge ale eroilor jertfiţi pentru libertatea şi identitatea naţională. Acestea par să plângă la hotarele ţării. Coborând apoi privirea peste cel de-al doilea nivel al obiectului de artă, Victoria Geutskens prinde României salbă, într-o horă a horelor, cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colţ, aur al munţilor Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârşit lacrimile de eroi”, se arată în prezentarea organizatorilor mini-expoziţiei.

La rândul său, Cetatea Alba Iulia este reprezentată prin şapte cercuri străjuite de alte şapte pietre, de această dată albastre, colţuri de stea. Întreg ansamblul se sprijină pe şapte struguri cu bobiţe din pietre roşii, preţioase, „simbol al creştinătăţii în iconografia românească”.

Mini-expoziţia „Bijuterie, harta României Mari” este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi MNU Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.