Social

23 aprilie: Ziua limbii engleze, a drepturilor de autor + ziua Sfântului Gheorghe

William Shakespeare

Ziua limbii engleze este sărbătorită de Naţiunile Unite la 23 aprilie şi coincide cu ziua de naştere a scriitorului englez William Shakespeare şi cu celebrare Zilei mondiale a cărţilor şi a drepturilor de autor.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte informarea oamenilor despre istoria, cultura şi realizările asociate limbii engleze. Evenimentele organizate pot cuprinde lecturarea unei cărţi, chestionare, schimburi culturale şi alte activităţi care promovează limba engleză.

Celebrarea Zilei limbii engleze a rezultat în urma unei iniţiative, din 2010, a Departamentul de Informare Publică a ONU, care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecărei din cele şase limbi oficiale ale organizaţiei. Scopul zilelor lingvistice este de a sublinia multilingvismul şi diversitatea culturală, precum şi promovarea utilizării în mod egal a tuturor celor şase limbi oficiale în întreaga organizaţie.

Engleza este una dintre cele două limbi de lucru (cealaltă fiind franceza) ale Secretariatului ONU. Pentru că este atât de larg vorbită, limba engleză este adesea menţionată ca un „world language”, sau „lingua franca” a epocii moderne, potrivit www.un.org/en.

Prin celebrarea zilelor limbilor ONU, arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă, se urmăreşte o informare despre acestea cu scopul de a creşte gradul de conştientizare şi respectul pentru istoria, cultura şi realizările fiecărei din cele şase limbi de lucru ale comunităţilor membre ONU.

Fiecare limbă oficială este sărbătorită de către Naţiunile Unite în moduri diverse şi creative, ce includ materiale unice de informare şi evenimente culturale tradiţionale pentru fiecare limbă, exprimate prin muzică, artă, poezie, teatru, film proiecţii şi produse culinare.

Ziua limbi engleze a fost aleasă şi pentru a aduce un omagiu scriitorului William Shakespeare, poet, dramaturg şi actor, adesea numit poetul naţional al Marii Britanii şi considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză din toate timpurile. Shakespeare ocupă o poziţie unică în literatura universală. Poetul englez Ben Jonson a spus despre Shakespeare că acesta „nu aparţine unei epoci, ci este în toate timpurile”, după cum se menţionează pe www.britannica.com.

Piesele sale de teatru, traduse în aproape toate limbile vorbite, sunt şi în prezent jucate mai des decât ale oricărui alt dramaturg. Shakespeare a fost un poet şi dramaturg respectat la vremea lui, dar reputaţia lui a ajuns la prestigiul de care se bucură astăzi abia în secolul al XIX-lea. Piesele de teatru sunt permanent studiate, jucate şi reinterpretate în diverse contexte culturale şi politice în întreaga lume. Activitatea sa de dramaturg s-a desfăşurat de-a lungul a 22 de ani, totalizând 37 de piese, 154 de sonete, două poeme narative şi multe poezii.

Se crede că cea mai mare parte a operei sale a scris-o între 1585 – 1613, deşi nu există date exacte privind cronologia pieselor de teatru. Unele dintre acestea sunt considerate cele mai strălucite opere scrise vreodată în literatura universală, Shakespeare surprinzând, în lucrările sale, cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane.

Ziua Sfântul Gheorghe „purtătorul de biruință”

În plus, în 23 aprilie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împarătului Diocletian. În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.