Social

Echipament militar roman, expus în premieră

Imagine de pe Columna lui Traian (foto: S. G. Mărghitaș)

Mai multe piese care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani, intrate de curând în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, pot fi văzute într-o expoziţie care a deschis, vineri seara, Festivalul Roman Apulum, manifestare ajunsă la cea de-a VI-a ediţie.

„Milites, ad armae compone!” este o expoziţie care prezintă publicului o selecţie de piese confecţionate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani. Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian şi sunt pentru prima dată expuse, au menţionat organizatorii manifestării.

Între piese se remarcă diferite tipuri de spade, printre care celebrul gladius, căştile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentata (armura), o manica (apărătoare de braţ). Sunt expuse, de asemenea, unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcţia de castre, drumuri, dar şi pentru activităţi agricole (seceră), aşa cum sunt prezentate pe basoreliefurile Columnei lui Traian.

Totodată, sunt expuse şi obiecte cu o utilitate personală, precum cuţite, brice şi un amnar pentru aprinderea focului.

Vitrinele cu obiecte sunt dublate de panouri explicative ilustrate cu scene de pe Columna lui Traian şi reconstituiri grafice care pot oferi o imagine de ansamblu a utilităţii pieselor prezentate.

Expoziţia deschide seria de evenimente din cadrul Festivalului Roman Apulum, manifestare organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia şi MNU Alba Iulia, cu sprijinul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.