Administrație

Procurorul general Lazăr, despre nădejdea sa în magistrați și despre „artificieri”

Ministerul Public este o instituţie modernă, la standarde europene, cu procurori care au o medie de vârstă de 43-45 de ani, foarte bine ancoraţi în realitate şi care este esenţial să stăpânească respectarea drepturilor fundamentale ale omului, a afirmat vineri, la Alba Iulia, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„În zilele noastre (…) observăm că această instituţie, care este importantă pentru statul de drept (…), este una modernă, este una la standarde europene dezvoltată. Este alcătuită din magistraţi procurori care au o vârstă medie în jur de 43, 45 de ani. Prin urmare, sunt foarte bine ancoraţi în realitate (…) şi avem nădejdea că acest corp de elită al magistraturii române va reuşi să rezolve problemele judiciare ale societăţii, să îşi aducă o contribuţie importantă la rezolvarea acestor probleme”, a declarat procurorul general în cadrul unei reuniuni organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Augustin Lazăr a adăugat că este nevoie de procurori şi de judecători foarte bine pregătiţi profesional pentru a stăpâni respectarea drepturilor fundamentele.

„Noi trebuie să cunoaştem esenţial deciziile CEDO şi pentru aceasta am şi luat o măsură încă de anul trecut, un proiect care se numeşte «Protejarea drepturilor fundamentale în faza de urmărire penală». (…). Este clar că aşa cum s-au făcut anchetele în urmă cu 10,15, 20, 30 de ani, niciodată nu ne vom mai putea reîntoarce la acele vremuri. Lumea a evoluat, standardele drepturilor fundamentale sunt tot mai exigente şi, pe deasupra, mai avem şi noile tehnologii care popularizează, prezintă imediat orice inabilitate a organului judiciar în materie de procedură, într-un anume domeniu. Orice inabilitate este prezentată, popularizată şi verificată de îndată. Aceasta înseamnă că noul corp al magistraţilor Ministerului Public trebuie să fie foarte bine pregătit profesional, inclusiv în problematica drepturilor fundamentale, şi atunci vom putea vedea că procurorii, judecătorii sunt independenţi ca stare de spirit”, a declarat Lazăr.

Acesta a adăugat că cine stăpâneşte bine probleme profesionale are o stare de confort şi nu se simte stresat de o dezbatere publică pe o anumită problemă. „El ştie precis, stăpâneşte lucrurile, le controlează, dă soluţie temeinică şi legală şi ştie că există o trasabilitate, o verificabilitate a acestei soluţii în materie judiciară”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a făcut trimitere şi la o remarcă a unui profesor francez de drept, care, într-o lucrare publicată în 2006, susţinea că asistăm peste tot în Europa la fenomenul numit judiciarizarea vieţii publice internaţionale. Potrivit acestuia, judecătorul, procurorul este pus în situaţia de a da nişte rezolvări unor probleme care sunt pretinse, unor „bombe mediatice”.

„Când cineva vine si spune că a găsit ceva extraordinar, că banii publici dintr-un anume domeniu au făcut obiectul unei fraude, începe un val mare: «să se sesizeze Ministerul Public, trebuie imediat ca această problemă să fie rezolvată». Şi ce face Ministerul Public? Face pe artificierul. Îmbracă tinuta aceea de demontat bombele, ţinuta de artificier, ia obiectul pretins a fi bombă, îl duce într-un loc sigur, în clădirea Ministerului Public, unde îl studiază cu atentie. De cele mai multe ori sunt bombe false.”

Augustin Lazăr | procurorul general al României

Augustin Lazăr a participat vineri la o reuniune dedicată Centenarului Marii Uniri, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918”, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, unde a făcut un istoric al Ministerului Public de la fondarea sa, în urmă cu 156 de ani, şi refondare, în urmă cu 100 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.