Social

Beatificarea a șapte episcopi morți în închisorile comuniste, discutată la Sinodul Episcopilor de la Blaj

Cauza de beatificare a celor şapte episcopi morţi în închisorile comuniste şi diferitele iniţiative ale eparhiilor în Anul Centenarului Marii Uniri s-au aflat în atenţia episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reuniţi, de miercuri până vineri, în sesiune sinodală ordinară în Blaj.

Potrivit unui comunicat dat vineri publicităţii, printre subiectele abordate de Sinodul Episcopilor s-a aflat şi cel privind beatificarea „episcopilor morţi în faimă de martiri sub regimul comunist”.

Lucrarea intitulată „Positio super martyrio”, cu documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice care au murit în închisorile comuniste – Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu, a fost predată în urmă cu o lună Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor de către Postulatura Cauzei de beatificare a acestora.

La Blaj au mai fost discutate, potrivit sursei citate, şi alte subiecte pastorale şi administrative. De asemenea, a fost salutată cu recunoştinţă numirea din partea Papei Francisc a Vizitatorului Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din diaspora.

Episcopii au participat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” şi la un moment spiritual-cultural prilejuit de împlinirea unui veac de la moartea poetului George Coşbuc, care a fost greco-catolic.

Următoarea Sesiune sinodală se va desfăşura în intervalul 29-31 octombrie, tot la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi episcopii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara graniţelor ţării. Ei se întâlnesc în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.