Politică

Roman (PNL): Proiecte de peste 700 de mil. €, blocate din cauza unui Ordin de ministru

Deputatul liberal Florin Roman, preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, a susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, că proiecte în valoare de peste 700 de milioane de euro, finanţate cu fonduri europene, sunt blocate din cauza unui Ordin al ministrului Transporturilor, solicitând retragerea acestuia.

„La ora actuală, proiectele POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare – n.r.) de alimentare cu apă şi canal pe operatorii de apă, în valoare de 702 milioane de euro, sunt blocate din cauza unui Ordin de ministru. Avem Alba, cu un proiect de 135 de milioane de euro, unul pe Valea Jiului, de 107 milioane de euro, altul la Galaţi, de 180 de milioane de euro, şi Vrancea, cu 280 de milioane de euro. Aceşti operatori au accesat fonduri europene pentru apă şi canal, iar în decembrie, fostul ministru al Transporturilor (Felix Stroe – n.r.), vine şi emite un ordin prin care spune «dacă până acum, apa se punea la 1,20 metri (adâncime – n.r.), trebuie să o duci la doi metri şi toate conductele de apă le pui într-o altă tubulatură, un tub de protecţie»”, a declarat parlamentarul liberal.

Florin Roman a subliniat că proiectele în cauză, finanţate pe fonduri europene, au fost licitate la nişte costuri detaliate. „Odată cu intrarea în vigoare a respectivului ordin de ministru, practic toate costurile cu materiale se dublează”, a susţinut deputatul PNL.

„E absolut halucinant. Nu-mi dau seama dacă e vorba de incompetenţă sau de «mânăreală». La ora actuală, toate aceste proiecte, urcate pe SEAP, cu finanţare europeană, sunt blocate şi apoi ne plângem că nu atragem fonduri europene. Păi, dacă ne tot dăm cu stângul în dreptul şi ne punem noi alte floricele pe lângă ce am licitat, ajungem în această situaţie”, a declarat parlamentarul.

Liberalul a spus că a luat legătura şi cu viceprim-ministrul Paul Stănescu, căruia i-a semnalat situaţia, şi care ar fi promis că va face o adresă către ministerul transporturilor pentru a reveni asupra acestui ordin.

„Un ordin de ministru în România blochează investiţii, care ar trebui să fie în derulare, de 702 milioane de euro pe POIM”, a conchis Florin Roman.

Ordinul de ministru la care Roman face referire, emis în 22 decembrie 2017, se referă la aprobarea Normelor tehnice privind condiţiile de proiectare şi amplasare a construcţiilor, instalaţiilor şi a mijloacelor de publicitate în zona drumurilor, pe poduri, pasaje, viaducte, în tuneluri rutiere, precum şi amenajarea căilor de acces la drumurile publice. Potrivit acestui ordin, „conductele amplasate în ampriza şi/sau în zona de siguranţă a drumului se vor poza la adâncimea de minimum doi metri sub nivelul amprizei şi/sau a zonei de siguranţă şi vor fi protejate în tuburi de protecţie”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.