Social

Cum poate deveni flora spontană sursă de profit. Siropuri, gemuri și dulceţuri produse acasă

Flori şi fructe din flora spontană din Apuseni, o zonă nepoluată, sunt folosite de o familie din Alba pentru a prepara diverse siropuri, gemuri şi dulceţuri, acestora adăugându-li-se şi afine din plantaţia proprie sau legume cultivate în grădina casei şi aduse la maturitate în stare naturală.

Printre expozanţii prezenţi la Târgul „Gustos de Alba”, desfăşurat de vineri până duminică în Alba Iulia, s-a aflat şi un tânăr, Bogdan Petraşcu, ce oferea spre vânzare diverse „bunătăţi din Apuseni”. Vizitatorii târgului au avut posibilitatea să-şi achiziţioneze de la standul acestuia produse naturale de casă fără conservanţi, după cum a garantat tânărul.

Sirop de păpădie sau de soc, sirop de brad sau de mentă, sirop de zmeură sau de vişine, sirop, compot sau gem de afine, gem de coacăze, din flori de soc, de fructe, de caise, de piersici sau de ardei iute, dar şi diverse sosuri, murături şi mixuri de legume sunt produsele preparate de familia tânărului.

„Ideea a apărut în urmă cu mai mulţi ani, pe când lucram în Italia. Acolo am văzut pe cineva care procesa şi comercializa produse de casă. Am înfiinţat în Apuseni o plantaţie, o cultură de afin. Ulterior, ca să valorificăm surplusul de fructe, am deschis o unitate de procesat şi am făcut o mică linie de producţie siropuri şi dulceţuri. Apoi ne-am extins şi cu produse din legume – sosuri, murături”, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Petraşcu.

O parte din suma necesară pentru înfiinţarea culturii de afin a provenit din economiile muncii în Italia, iar cealaltă – din banii obţinuţi la botezul băieţelului, a spus tânărul.

Investiţia iniţială a fost de 10.000 de euro, a dezvăluit el. „În rest, muncă, pasiune şi dorinţă de a face ceva. Poate de multe ori am tras linie şi nu ne-am ales cu mare lucru, dar măcar am fost satisfăcuţi că am avut clienţi care au apreciat ceea ce au cumpărat de la noi”, a afirmat întreprinzătorul.

Petraşcu a precizat că acum are în Apuseni, nu departe de Poiana Narciselor, o plantaţie de două hectare de afin, zmeură, coacăz şi căpşuni, culturi care au fost afectate, recent, de o grindină.

„De la munte aducem materia primă şi aici procesăm. Unitatea de procesat e la Oarda, lângă Alba Iulia, unde avem şi grădina unde cultivăm legumele. Avem un angajat care se ocupă de plantaţie, iar la unitate e mama, care se ocupă de procesat. O ajut şi eu atât cât pot. Nu producem sute de mii de borcănele, dar la cât avem cerere în piaţă ne descurcăm noi”, a spus tânărul.

Păpădia şi socul provin din flora spontană din Apuseni. „Florile sunt mult mai curate şi mai mari acolo”, a menţionat acesta.

Produsele pot fi achiziţionate de la diverse magazine din Alba Iulia, Abrud şi Cugir. „Nu avem o capacitate să ne extindem şi în alte judeţe. Intenţia asta este, să ne mai dotăm şi să putem produce mai mult. La comandă am ambalat produsele noastre şi pentru a fi oferite ca mărturii la botez sau ca dar”, a mai spus tânărul.

Un borcan de 330 de grame de gem poate fi achiziţionat la preţul de 13 lei, iar un borcan de 330 de mililitri de sirop la 11 lei. „Poate sunt un pic mai mari preţurile, comparativ cu altele, dar produsele noastre conţin şi fructe. Siropul nostru nu poate să conţină şi zmeură. Al nostru este făcut doar din zmeură şi zahăr”, a arătat acesta.

Ajuns la cea de-a IX-a ediţie, Târgul „Gustos de Alba” este un eveniment de promovare a producătorilor autohtoni din industria alimentară, a brandurilor judeţene şi are ca scop promovarea valorilor tradiţionale culinare şi încurajarea consumului de produse locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.