Economie

Amendă de peste 1.000.000 de lei aplicată Telekom Mobile pentru incidentul de securitate din luna martie 2018

„Analiza documentelor transmise de către Telekom Mobile cu privire la incidentul de securitate care i-a afectat rețeaua în luna martie a acestui an a arătat că au fost încălcari grave ale condițiilor de disponibilitate ale serviciilor furnizate către utilizatori”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Potrivit acestuia, a fost cel mai grav incident înregistrat pe piața comunicatiilor electronice din România, prin urmare arbitrul telecomunicațiilor a aplicat acestui furnizor două amenzi în valoare totală de 1.100.000 de lei

ANCOM a sancționat Telekom Romania Mobile Communications cu două amenzi contraventionale în cuantum total de 1.100.000 de lei pentru nerespectarea obligației prevăzute în Licența de utilizare a frecvențelor radio deținută de a se asigura că indisponibilitatea rețelei este mai mică de 35 de minute într-un interval de referinta de 6 luni și, respectiv, nerespectarea obligației de a păstra log-urile de rețea la nivelul de granularitate din Licență.

Obligații din licența de utilizare a frecvențelor radio

Conform obligațiilor asumate prin licenta de utilizare a frecventelor radio, furnizorul trebuie să se asigure că indisponibilitatea rețelei nu depaseste 35 de minute pe o perioadă de 6 luni. Pentru ca indisponibilitatea rețelei a avut consecințe grave, afectându-le utilizatorilor posibilitatea de a realiza convorbiri, de a accesa serviciile de poștă electronică, de a accesa serviciile de supraveghere de la distanță a persoanelor sau de a telecomanda dispozitive de siguranță/protecție, Telekom Mobile a primit o amendă în valoare de 600.000 de lei.

O alta obligație prevazută în Licență prevede că furnizorul să păstreze log-urile de rețea înregistrate pentru o perioadă de 6 luni, instrumente folosite pentru a putea demonstra Autorității disponibilitatea rețelei conform cerintelor impuse. Astfel, furnizorul nu a putut îndeplini cererea ANCOM de a transmite log-urile de rețea înregistrate pentru ultimele 6 luni la nivelul de granularitate din Licență, generând astfel dificultăți în ceea ce privește analiza efectuată pentru a determina gradul real de indisponibilitate a rețelei Telekom Mobile în data de 05.03.2018. Pentru această abatere, Autoritatea a aplicat o amendă în valoare de 500.000 de lei.

Obligațiile furnizorilor în privința raportărilor incidentelor de securitate

Conform reglementărilor in vigoare, furnizorii de retele şi servicii de comunicații electronice au obligația de a lua măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru a gestiona în mod corespunzător riscurile privind securitatea rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice, în special pentru a preveni şi limita impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi asupra rețelelor interconectate. De asemenea, aceştia au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta integritatea rețelelor proprii, astfel încât să asigure continuitatea furnizării serviciilor prin intermediul acestor rețele.

Incidentele care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel puțin 60 de minute sunt incidente cu impact semnificativ care pot afecta sau amenința, direct sau indirect, securitatea şi integritatea rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice la nivel național sau european.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.