Trei milioane de lei au fost investiţi de către Consiliul Judeţean (CJ) Alba în reabilitarea capitală a Secţiei de Gastroenterologie şi a compartimentelor Nefrologie şi de Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia. Demersul de reabilitare a inclus şi dotarea cu echipament medical de ultimă generaţie.
Astfel, prin dotarea Laboratorului de Endoscopie digestivă, diagnostică şi terapeutică cu o unitate de coagulare cu argon plasmă, pacienţii cu anumite afecţiuni nu vor mai fi direcţionaţi către, de exemplu, Institutul Naţional de Hepatologie din Cluj-Napoca, ci vor putea fi trataţi la Alba Iulia.
„Aveam pacienţi cu hemoragii digestive superioare şi inferioare care nu puteau fi trataţi aici anterior şi noi îi direcţionam spre centre clinice superioare, spre Institutul Naţional de Hepatologie din Cluj. Ce face acest aparat? Cauterizează leziunile posibil hemoragice sau chiar hemoragice, în special la pacienţi oncologici, unde este singura modalitate terapeutică în acest caz de hemoragii. Există şi alte leziuni hemoragice pe care acest aparat le cauterizează. Nu l-am avut până acum”, a declarat, miercuri, la inaugurarea Secţiei de Gastroenterologie, şeful acesteia, medicul Anca Romcea.
Reparaţia capitală a început în urmă cu doi ani şi a vizat tot etajul al III-lea al Spitalului Judeţean. Execuţia acestei lucrări s-a derulat în două etape. Mai întâi au fost executate lucrările aferente spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea compartimentele Nefrologie şi Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, iar în a doua etapă, cele din spaţiile aferente Secţiei de Gastroenterologie şi Laboratorului de Endoscopie digestivă, diagnostică şi terapeutică.
„Prin reabilitare, pe lângă partea de confort a pacientului şi de creştere a standardului hotelier, am urmărit îndeplinirea condiţiilor planului de conformare a DSP-ului – am avut anterior condiţii relativ improprii – şi implementarea cerinţelor de securitate la incendiu”, a menţionat managerul SJU, Nicoleta Coşarcă.
Au fost îmbunătăţite condiţiile hoteliere în saloane cu 4 şi 5 paturi, au fost renovate oficiul şi sala de mese, spaţiile de depozitare, cabinetele de consultaţii, au fost montate instalaţii de detecţie şi semnalizare la incendiu, de iluminat, de siguranţă şi evacuare în caz de incendiu şi au fost înlocuite în totalitate instalaţiile termice, electrice şi sanitare.
Finanţarea lucrărilor şi a dotării cu aparatură medicală şi mobilier medical a fost asigurată de către CJ Alba. De asemenea, firma Transavia a sponsorizat cu 100.000 de lei dotarea cu echipamente medicale. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la aproape 3,1 milioane de lei.
Comentarii recente