Sănătate

Premierul Landului Bavaria despre România: „Un aspect important este lupta împotriva corupției”

Premierul landului Bavaria, Markus Söder (foto: S. G. Mărghitaș)

România este o ţară interesantă la nivel internaţional, dar numai în contextul luptei împotriva corupţiei, „împotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice”, a declarat sâmbătă premierul Landului Bavaria, Markus Söder, transmite trimisul special al Agerpres, Cătălina Matei.

Într-o alocuţiune susţinută cu prilejul decernării premiului „Franz Josef Strauss 2018” preşedintelui Klaus Iohannis, de către Fundaţia germană Hanns Seidel, premierul bavarez Markus Söder a evocat excelentele relaţii dintre Bavaria şi România, precum şi activitatea politică a şefului statului, dar şi ca primar al Sibiului. La acestea se adaugă relaţiile privilegiate dintre landul bavarez şi saşii bănăţeni.

Totodată, Markus Söder a subliniat contribuţia la constituirea Uniunii Europene a patriotului Franz Josef Strauss, care şi-a dat seama că naţionalismul şi totalitarismul nu pot conduce decât la confruntări.

„Sunt oameni care îşi pun amprenta pe politica mondială. (…) Şi astăzi avem nevoie de oameni de stat ca Franz Josef Strauss şi considerăm că premiul care omagiază personalitatea sa este unul dintre cele mai frumoase premii. Când aţi devenit preşedinte ne-am gândit că va fi greu, va fi o cale grea, ne-am gândit la istoria, la evoluţia României. Dar România a reuşit în ultimii ani să facă paşi spre Europa. Un lucru important aici, în acest context, este lupta împotriva corupţiei, împotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice – mă refer la vechile legături, mă gândesc la oamenii tineri care îşi pun speranţele în evoluţia României. în felul acesta România devine o ţară interesantă şi în plan internaţional, un mediu interesant, dar numai în contextul luptei anticorupţie – atunci poate să fie o ţară interesantă şi atrăgătoare. Lupta aceasta nu s-a încheiat, din câte am citit, şi trebuie să-mi exprim aici tot respectul pentru această luptă, iar premiul acesta trebuie să vă întărească în viitor în lupta împotriva corupţiei”, a subliniat premierul Bavariei.

Potrivit acestuia, Europa nu este ceva sigur, atât din interior, cât şi dinspre exterior, existând o serie de provocări importante.

„Din exterior, în sensul că partenerii nu se mai ţin de promisiuni – avem ca exemplu chestiunea taxelor vamale, deci problemele de ordin economic au un rol important în relaţia transatlantică. Sunt diverse provocări şi, de aceea, trebuie să ne gândim la problemele cărora trebuie să le facem faţă. Europa are provocări dinspre exterior şi din interior. (…) Să ne gândim la relaţia Est-Vest, aici avem provocări care trebuie avute în vedere, de asemenea relaţia Nord-Sud (…), să ne gândim la aspectele financiare din ţara noastră. (…) Arhitectura europeană financiară e un mare succes în ultimii ani. Noi credem că Euro (zona euro – nota red.) este un proiect de mare stabilitate. (…) Cred că este important să fie atrase şi statele mai mici – să ne gândim la provocările cu migraţia, cu refugiaţii”, a menţionat Markus Söder.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.