Administrație

Sala Unirii va fi închisă pentru restaurare. Ea va fi redeschisă la 1 Decembrie

Sala Unirii din Alba Iulia, locul în care, în 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, nu va mai putea fi vizitată de către public în următoarele luni, urmând să fie redeschisă oficial la data de 1 Decembrie, la Centenarul Marii Uniri.

Potrivit unui anunţ postat marţi pe site-ul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Sala Unirii este „temporar închisă”, ca urmare a lucrărilor de restaurare. Ea „va fi redeschisă oficial la data de 1 Decembrie 2018”, menţionează sursa citată.

Exponatele dedicate Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia vor putea fi admirate în această perioadă la MNU, acolo unde au fost expuse temporar.

Clădirea a intrat în reabilitare la începutul acestui an, însă Sala Unirii în sine a mai fost deschisă pentru public în timpul în care s-a lucrat mai mult la acoperiş sau în alte încăperi.

Data de 1 Decembrie 2018 va însemna lansarea celui mai important produs naţional din România, a unui produs cultural-turistic, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare şi reamenajare a Sălii Unirii, a susţinut, în februarie, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.

„Pentru noi, 1 Decembrie 2018 înseamnă lansarea celui mai important produs naţional din România. Am fost întârziaţi (cu începerea lucrărilor de restaurare a Sălii Unirii – n.r.), dar cu siguranţă data de 1 Decembrie 2018 va contura un produs cultural turistic important”, a declarat, la vremea respectivă, Dan Popescu.

Potrivit directorului general al MNU, Gabriel Rustoiu, Sala Unirii va fi dedicată strict actului de la 1 Decembrie 1918.

„Expoziţia de bază va cuprinde momentele premergătoare Marii Uniri şi va fi cu totul altceva. Vom avea şi săli de expoziţii temporare, precum şi o mansardare într-o aripă a Sălii Unirii. Practic, cei care ne vor călca pragul vor vedea o cu totul altă Sală a Unirii, aşa cum a existat ea la 1922 (când clădirea a fost modificată – n.r.)”, a afirmat, în urmă cu câteva luni, Rustoiu.

El a adăugat că va exista şi o componentă de multimedia.

Directorul general al MNU a mai spus că va fi repusă la locul său şi vechea pictură pe pânză pe suport de lemn, cu Galeria Voievozilor, realizată în urmă cu aproape o sută de ani de pictorul francez Pierre Bellet şi care a fost redescoperită în urmă cu câţiva ani într-un depozit al muzeului. Aceasta a fost restaurată între timp de specialiştii de la Brukenthal.

Valoarea contractului de reabilitare este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA.

În urmă cu doi ani, Guvernul a alocat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitarea Sălii Unirii.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesita o amplă restaurare. Imobilul avea nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a interiorului.

Accesul în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unităţii naţionale a poporului român, este gratuit, la iniţiativa autorităţilor judeţene, în subordinea cărora se află muzeul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.