Mozaic

Analiză Reuters | PSD, atac de tip „blitzkrieg” asupra Justiției

Reuters a publicat o analiză în care remarcă „fragilitatea democraţiilor post-comuniste din Europa de Est”, făcând referire la modificarea legilor justiţiei în România de către PSD. În articol este citat și judecătorul Cristi Danileț, care vorbește de un atac de tip „blitzkrieg” asupra justiției.

În articol se menţionează că intervenţiile PSD în sistemul judiciar au provocat cele mai mari proteste în România de la revoluţia din 1989 şi că modificările au fost criticate atât de Comisia Europeană cât şi de Departamentul de Stat al SUA, scrie news.ro.

Făcând referire la declaraţiile mai multor magistraţi şi experţi, în analiza Reuters se arată că modificările „aprobate în grabă” vor afecta toate investigaţiile şi vor face pedepsirea infractorilor mult mai dificilă.

Reuters notează că zeci de membri PSD, printre care şi liderul Liviu Dragnea, se află sub investigaţie pentru fapte de corupţie şi că ei s-au folosit de majoritatea din Parlament pentru a scăpa de acuzaţii, susţinând că ele sunt rezultatul unui complot al opoziţiei pentru a-i discredita.

Deşi România este „unul dintre cele mai corupte state”, coaliţia de guvernare continuă presiunea şi a demarat procedurile pentru demiterea Laurei Codruţa Kovesi, cea care conduce DNA. Astfel, politicienii vor câştiga mai mult control asupra justiţiei, se arată în articol.

De asemenea, este amintit şi mitingul PSD, acolo unde partidul a adus cu autocarele sute de mii de oameni cărora le-a transmis că există un „stat paralel” care îi supraveghează ilegal şi încurajează vecinii să se toarne unii pe alţii.

Astfel de argumente, notează Reuters, amintesc de retorica din Turcia, acolo unde preşedintele Erdogan a făcut referire tot la un „stat paralel” sau de cea din Ungaria, unde premierul Orban ia măsuri asupra împotriva ONG-uilor finanţate din străinătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.