Economie, Mozaic

Tensiunile politice surpă leul: Euro ajunge la trei bani de 4,7 lei

Tensiunile politice locale și cele economice la nivel internațional au pus presiune asupra cursului de schimb al leului.

Media euro a crescut de la 4,6660 la 4,6695 lei, nou maxim istoric atins în acest an, după cel de 4,6679 lei din 23 ianuarie. Tranzacțiile de ieri s-au realizat între 4,669 și 4,679 lei, după o deschidere la 4,672 lei.

După o scurtă perioadă de întărire în prima parte a lunii trecute, imediat după decizia BNR de majorare a dobânzii sale de politică monetară la 2,50%, care a provocat creșterea intrărilor de capital speculativ, leul a revenit pe depreciere.

Atingerea barierei de 4,7 lei este posibilă în condițiile amplificării tensiunilor comerciale internaționale, provocată de războiul taxelor vamale dintre SUA și China dar și a negocierilor privind producţia de ţiţei.

La factorii externi se adaugă cei locali. Creșterea inflației la cele mai ridicate valori din UE, adâncirea deficitelor de cont curent și comercial, provocate de politicile fiscale laxe ale PSD, dar și tensiunile politice majorare care ar putea culmina cu suspendarea președintelui Iohannis, sunt tot atâtea motive de depreciere pentru leu.

Cursul dolarului american a urcat de la 4,0348 la 4,0518 lei, maxim al ultimelor 12 luni. Analiștii de la banca britanică Barclays prognozează o apreciere, până la sfârșitul anului, a monedei americane față de cea europeană la o valoare de 1,12 dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.