Educație

Jumătate dintre elevii admiși la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” sunt fete

Aproape jumătate dintre elevii admişi în acest an la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia sunt fete, un procentaj în creştere faţă de anul trecut, când au reprezentat peste o treime din numărul total, arată datele postate pe site-ul instituţiei de învăţământ.

Din 2017, fetele nu mai concurează pe un număr fix de locuri, nemaifiind distincţie între ele şi băieţi, candidând astfel „la comun”.

Colegiile militare din România şcolarizează şi fete începând din anul 2001. Până anul trecut, fetele au avut la dispoziţie, la Colegiul din Alba Iulia, câte 20 de locuri, iar băieţii câte 100.

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul colegiului, în acest an, din cele 120 de locuri scoase la concurs, 64 au fost ocupate de băieţi, iar 56, adică 46,6%, de fete.

La fel ca în ultimii ani, cea mai mare medie de admitere a fost obţinută de o fată, iar între primii zece admişi doar trei sunt băieţi.

Primul loc a fost ocupat de o elevă din judeţul Vâlcea, Maria Mădălina Matei, cu media 9,83, urmată de Paul Iulian Haj, din Alba, şi Alexia Maria Raţ, din Satu Mare, ambii cu 9,73.

Ultima medie de intrare a fost 8,05, mult mai mică decât în 2017, când a fost de 8,51.

Numărul celor care au ajuns în cea de-a doua etapă a examenului de admitere a fost de 237.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” are sediul în Alba Iulia din anul 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Timişoara. Colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia.

În colegiu s-au pregătit 63 de promoţii, însumând peste 6.500 de tineri. În cele patru decenii, peste 4.000 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învăţământ.

One Comment

  1. Pingback: S-au afişat rezultatele preliminare ale admiterii în colegiile militare – Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.