Mozaic, Politică

Liviu Dragnea: „Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși”

Senatul dezbate în sesiune extraordinară, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal. Actul normativ a primit raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiţiei, informează Știrile TVR.

„Despre Codul penal nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an și ceva de zile și concluzia mea e una singură: indiferent ce-am spus eu sau colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui, așa că n-are rost”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști dacă se simte beneficiar al acestor modificări.

„Știți ce n-am văzut eu la voi? Nicio reacție în toată perioada asta în legătură cu abuzuri, în legătură cu decizii ale instanțelor luate pe baza unor articole neconstituționale, aici n-am văzut o reacție. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre astea. Eu cel puțin”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

La insistențele jurnaliștilor privind acuzațiile ce i se aduc și modificările Codului penal, Liviu Dragnea a întrebat: „Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat: „Având în vedere experiența dobândită până acum în ceea ce privește funcționarea Codurilor, deciziile numeroase ale CCR privind acceptarea, admiterea excepțiilor de neconstituționaltate a unui număr foarte mare de articole din Codul penal printre care și acesta (privind abuzul în serviciu – nota red.) practicile europene în materie, decizie CEDO, recomandările Comisiei de la Veneția, aceste modificări au dovedit că sunt absolut necesare și sigur că, în final, prin votul majorității, se va hotărî care este forma în care vor fi adoptate. Convingerea mea este că există o nevoie de a schimba în acest moment filozofia Codului penal în sensul în care punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor care au fost găsiți vinovați de justiție nu rezolvă problema complet. Deci ne dorim ca sumele eventual care sunt considerate ca prejudicii la bugetul statului să fie recuperate”.

Senatorii USR și PNL au părăsit sala în debutul ședinței, în încercarea de a bloca votul prin lipsă de cvorum. Ședința a început însă, iar parlamentarii USR s-au întors în sala și poartă tricouri incripționate „#farapenali”.

Luni, Comisia Iordache a redefinit abuzul în serviciu și a restrâns semnificativ aria celor care pot fi acuzați de această infracțiune.

Un funcționar public va putea fi condamnat doar dacă obține foloase pentru sine sau pentru rudele de până la gradul al doilea.

Definiția a fost propusă de PSD și contestată vehement, dar fără succes de PNL și USR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.