Social

Muzeul Unirii găzduiește o fotografie cu Consiliul Național Român de la Alba Iulia

O fotografie cu membrii Consiliului Naţional Român (CNR) din Alba Iulia, instituţie care a avut un rol determinant în organizarea evenimentului de la 1 Decembrie 1918, reprezintă Exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din municipiul reşedinţă.

Înfiinţat la 4 noiembrie 1918, acest organism se subordona CNR Central, cu sediul la Arad.

„Munca acestui Consiliu a fost una deosebită, mai ales după 15 noiembrie, când s-a decis ca Adunarea Naţională să aibă loc la Alba Iulia, pentru că ei au trebuit să se ocupe de tot ceea ce însemna organizarea locală”, a afirmat, marţi, la vernisajul mini-expoziţiei, muzeograful Tudor Roşu.

Potrivit acestuia, Consiliul de la Alba Iulia a fost cel mai important CNR, dat fiind faptul că a organizat Marea Adunare de la 1 Decembrie.

„S-a achitat cum nu se poate mai bine de sarcinile sale”, a subliniat muzeograful.

În componenţa CNR Alba Iulia au intrat nouă fruntaşi ai societăţii româneşti locale, îndeosebi avocaţi.

„Iniţial, acesta a avut şapte membri, în frunte cu protopopul ortodox Ioan Teculescu, secondat de protopopul greco-catolic Vasile Urzică. Ulterior, s-au mai adăugat şi alţi membri. Cei mai mulţi erau avocaţi – Camil Velican, Ioan Pop, Ioan Marciac, Ruben Patiţia Jr., Zaharia Muntean. Mai erau un doctor, Alexandru Fodor, un farmacist, Virgil Vlad, un inginer, Aurel Stoica”, a menţionat Tudor Roşu.

Evenimentul expoziţional de la MNU este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.