Social

Primii 125 kilometri din „Via Transilvanica” ar putea fi amenajați până la toamnă

Primii 125 de kilometri din „Via Transilvanica”, drumul tematic iniţiat de asociaţia Tăşuleasa Social ce îşi propune să străbată România de la Dunăre până la Mănăstirea Putna, ar putea fi amenajaţi până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat miercuri preşedintele asociaţiei, Alin Uşeriu.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în care s-a adoptat un proiect de hotărâre vizând aprobarea participării judeţului la realizarea proiectului „Via Transilvanica” (Calea Transilvaniei).

„Eu sunt sigură că, dacă avem 125 de kilometri terminaţi – în calendarul nostru am pus ca până la sfârşitul lunii septembrie să îi avem gata –, eu sunt sigur că el (drumul – nota red.) va fi vizitat deja anul acesta”, a declarat Uşeriu.

Preşedintele asociaţiei Tăşuleasa Social a spus că, după lansarea proiectului la Alba Iulia, în urmă cu aproape o lună, site-ul dedicat acestui traseu tematic a fost vizitat, în primele 20 de ore, din 42 de ţări şi din 267 de oraşe ale României, iar aproximativ o sută de persoane s-au oferit să doneze bani pentru a sprijini amenajarea drumului.

Alin Uşeriu speră ca acest proiect să fie sprijinit nu doar de autorităţile din cele 10 judeţe implicate, ci şi de oamenii din localităţile străbătute, care au şansa să se dezvolte antreprenorial şi să îşi valorifice produsele locale.

„Insist foarte tare că nu este un proiect politic, este un proiect al tuturor. Nu vom reuşi să facem acest proiect dacă autorităţile, toate, nu se implică în el. Nu vom reuşi să facem nimic dacă oamenii de pe traseu nu se vor implica în el. Şi nu vom reuşi să facem nimic dacă nu credem în acest proiect”, a adăugat Uşeriu.

Proiectul „Via Transilvanica” a fost iniţiat de Tăşuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România şi a fost lansat în data de 12 iunie la Alba Iulia.

Traseul tematic gândit de cei de la Tăşuleasa are ca punct de plecare Podul lui Apolodor din Damasc din judeţul Mehedinţi şi va străbate Transilvania şi Bucovina, până la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava. Traseul va fi unul extins, de aproximativ 950 de kilometri, motiv pentru care amenajarea se va face în mai multe etape şi va avea ca scop promovarea naturii, a istoriei, a multiculturalităţii, a tradiţiilor şi obiceiurilor locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.