Sănătate

Thailanda: Patru copii au fost salvați din peșteră. Misiunea va fi reluată luni

Patru dintre cei 13 tineri – 12 elevi şi antrenorul lor de fotbal – rămaşi blocaţi timp de 15 zile într-o peşteră parţial inundată din Thailanda au fost evacuaţi duminică, după ce echipajele de intervenţie au demarat în cursul dimineţii o periculoasă operaţiune de salvare, informează Reuters şi AFP.

Treisprezece scafandri străini şi cinci membri ai trupelor de elită din Marina thailandeză încearcă să îi aducă la suprafaţă pe ceilalţi copii – cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani – parcurgând pasaje înguste şi inundate, în care un fost scafandru din Marina thailandeză şi-a pierdut viaţa în cursul zilei de vineri.

Un elicopter i-a preluat pe unii dintre băieţii care au ieşit din peşteră şi i-a transportat în oraşul Chiang Rai, unde au fost duşi cu ambulanţe la spitalul local.

Drama celor 13 tineri a atras atenţia presei din Thailanda şi din străinătate, iar salvarea lor ar putea fi un balon de oxigen pentru junta militară aflată la putere în această ţară, înainte de alegerile generale de anul viitor.

„Astăzi este ziua cea mare”, a declarat duminică dimineaţă Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză, într-o conferinţă de presă organizată la o distanţă considerabilă în raport cu intrarea în peşteră, de unde au fost evacuaţi sutele de jurnalişti prezenţi la faţa locului şi care provin din lumea întreagă.

Participanţii la misiunea de salvare au precizat că tinerii vor fi scoşi din peşteră „unul câte unul” şi că operaţiunea ar putea să dureze „două-trei zile”.

Fiecare copil este însoţit de doi scafandri, în rândul cărora se află mai mulţi experţi internaţionali. Nicio imagine cu această operaţiune de salvare nu a fost publicată pentru moment în presa internaţională.

Averse aduse de ploile musonice au căzut duminică în regiunea în care se află peştera Tham Luang, în nordul provinciei Chian Rai, iar meteorologii prognozează furtuni pentru săptămânile următoare, sporind riscurile cu care se confruntă echipele de salvare, aflate într-un veritabil „război cu vremea şi cu timpul”.

Membrii echipei de fotbal locale au pornit să exploreze peştera pe 23 iunie, după antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos.

Echipele de intervenţie au repetat tip de mai multe zile operaţiunea de salvare şi au reuşit să dreneze apa din peşteră până când nivelul acesteia a scăzut considerabil. Însă salvatorii trebuie să acţioneze foarte repede, a dezvăluit Narongsak Osottanakorn.

Un medic australian care participă la această misiune a verificat starea de sănătate a copiilor, sâmbătă seară, şi a aprobat demararea operaţiunii de salvare.

Tinerii au fost descoperiţi de doi experţi britanici în scufundări acvatice, Richard Stanton şi John Volanthen, în cursul zilei de luni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.