Administrație

După 38 de ani. Barajul Mihoeşti a fost inaugurat oficial

Barajul Mihoeşti, din apropierea oraşului Cîmpeni, a fost inaugurat oficial vineri, în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la 38 de ani de la debutul lucrărilor şi la 22 de ani de la începutul transformării sale din acumulare nepermanentă în acumulare permanentă.

Acumularea Mihoeşti urma să asigure în principal cerinţele de apă ale exploatărilor miniere din Munţii Apuseni, utilizarea căderii create pentru producerea de energie electrică, precum şi alte folosinţe din bazinul râului Arieş. Ea a funcţionat iniţial ca acumulare nepermanentă de apă.

„Scopul iniţial al acestei acumulări a fost de a deservi activităţile miniere din zonă cu apă industrială. Ulterior s-a constatat, în urma inundaţiilor din 1993-1995, că este extrem de util şi de important ca această acumulare nepermanentă să se transforme într-o acumulare permanentă şi să aibă rolul de prevenire a inundaţiilor în aval de baraj, lucru care, chiar dacă s-a derulat în 20 de ani, important este că s-a finalizat şi putem transmite miilor de oameni din zonă că pot să stea liniştiţi atunci când văd că afară plouă în cantităţi mari, pentru că există acest baraj care le asigură siguranţă”, a declarat ministrul Deneş.

La început, la Mihoeşti a fost o acumulare nepermanentă, investiţie începută în 1980 şi derulată până în 1987. Investiţia a reînceput în 1996, când au demarat lucrările de punere în siguranţă a barajului şi transformarea sa din acumulare nepermanentă în acumulare permanentă. Valoarea totală a investiţiei efectuate în cei 22 de ani se ridică la peste 73,7 milioane de lei.

Lungimea coronamentului barajului este de 215 metri, înălţimea maximă – de 25 de metri, iar lacul de acumulare are un volum total de 9,9 milioane metri cubi.

Acumularea Mihoeşti are funcţii de atenuare a debitelor maxime pe râul Arieş, de apărare împotriva inundaţiilor şi asigurarea unui debit pentru alimentarea cu apă industrială.

„Prin execuţia acestei acumulări, lucrările hidrotehnice din zonă sunt puse în siguranţă. Avem un luciu de apă permanent, care devine un motor şi pentru dezvoltarea sectorului turistic, mărim siguranţa tuturor localităţilor din aval şi cred că poate deveni şi un factor de dezvoltare economică în zonă”, a afirmat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Cristian Bratanovici.

La rândul său, primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş, a apreciat că este „o zi istorică” pentru locuitorii din zonă, deoarece barajul asigură „o protecţie de mare valoare în ceea ce priveşte inundaţiile care s-ar putea produce în cazul în care ar fi precipitaţii foarte mari”. Edilul a amintit şi că apa barajului asigură şi alimentarea cu apă potabilă a oraşului Cîmpeni şi a comunei Bistra.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.