Administrație

„Băile Sărate” din Ocna Mureș, refăcute printr-un parteneriat între autoritățile locale şi cele județene

„Băile Sărate” din Ocna Mureş, oraş în care s-a făcut turism balnear timp de peste un secol, vor fi refăcute, cu peste 5,8 milioane de euro, printr-un parteneriat încheiat între autorităţile locale şi cele judeţene.

Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat joi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, la Primăria Ocna Mureş, între edilul localităţii, Silviu Vinţeler, şi reprezentanţii asocierii care a câştigat licitaţia, firme din Cluj-Napoca şi Iaşi.

Investiţia trebuie finalizată, potrivit prevederilor contractuale, în anul 2021.

Baza de tratament şi agrement este făcută de Primărie în parteneriat cu CJ, oraşul nefiind eligibil pentru obţinerea de fonduri europene.

Construite în 1897, „Băile Sărate” au rezistat mai bine de o sută de ani, până prin 2012, când au dispărut fizic.

În timpul Imperiului Austro-Ungar, la începutul secolului al XX-lea, în Ocna Mureş, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleky, a fost construit „Complexul Băilor Sărate”, care, în 1945, atunci când a avut loc o revizuire cadastrală, a intrat în posesia statului român.

În perioada Interbelică, Ocna Mureş era a doua staţiune balneo-climaterică din România, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală, cu 10.000 de persoane care făceau anual tratament aici.

Format din centru medical, clădiri de tratament, două hoteluri, restaurant, ştrand, sere, dependinţe şi terenuri, în suprafaţă totală de aproape 21.000 de metri pătraţi, complexul a fost vândut în 2002 de autorităţile locale contra unei sume de 80.000 de lei, la care se adăuga, potrivit primarului din acea vreme, obligaţia cumpărătorului de a investi 3,6 milioane de lei în vederea reabilitării obiectivului. Ulterior, însă, complexul a fost demolat.

La Ocna Mureş au fost tratate afecţiuni reumatice, locomotorii, neuropsihice şi ginecologice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.